venetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marcovenetievenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marco-wintercanal grande venetie

Jeroen Bosch en Venetië

Locatie: Palazzo Ducale, Venetië

Na de grote tentoonstellingen in Den Bosch en Madrid afgelopen jaar wordt de 500e 'verjaardag' van de sterfdag van Jeroen Bosch nu ook in Palazzo Ducale in Venetië herdacht met een grote tentoonstelling. De tentoonstelling richt zich op de band tussen de kunstenaar Bosch (1450-1516) en Venetië.

De tentoonstelling geeft op de eerste plaats ruimte aan de werken van Bosch die tot de collectie van Venetiaanse musea behoren (Galleria dell'Accademia, Palazzo Grimani en Palaazo Ducale) en die onlangs zorgvuldig zijn gerestaureerd. Het gaat hierbij om twee drieluiken en een set van vier panelen: Het martelaarschap van de H. Liberata, Visioen uit het hiernamaals en het Heremieten-drieluik met de drie heiligen.

Venetie_jeroen-bosch-

De meesterwerken van Jheronimus Bosch worden geplaatst naast ruim 50 werken van kunstenaars die raakvlakken hebben met het werk van Bosch, bewonderaars en volgers, afkomstig van grote openbare en particuliere collecties. Schilderijen, onder andere van Jacopo Palma Il Giovane, Quentin Massys, Jan van Scorel, Joseph Heintz, tekeningen van Dürer, Bruegel, Schongauer, Cranach en Campagnola, voorwerpen van brons en antiek marmer, kostbare en zeldzame manuscripten en gedrukte boeken.

Venetie_jeroen-bosch-

Kardinaal Grimani
Ook werken uit de kunstverzameling van kardinaal Domenico Grimani maken onderdeel uit van de expositie. De kardinaal had een grote bewondering voor het werk van Vlaamse kunstenaars en met name de droomachtige en bizarre wereld van Jeroen Bosch. Aan het einde van de tentoonstelling kun je middels een app met Augmtented Reality onderdompelen in de wereld van Jeroen Bosch en zijn Tuin der Lusten.

Jheronimus Bosch e Venezia
Palazzo Ducale, Venetië
19 februari - 4 juni 2017

Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...