piazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetievenetie-gondelscanal grande venetievenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco

De enige echte carpaccio

Wist je dat de carpaccio niet alleen in Venetië is bedacht, maar ook zijn naam dankt aan een Venetiaanse schilder? Je kan hem proeven in een beroemd café-restaurant in Venetië: Harry’s Bar, aan de Calle Vallaresso.

Venetie_diner-harry2.jpgDe eerste carpaccio werd in 1950 gemaakt. Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, wilde voor een van zijn vaste gasten, gravin Amalia Nani Mocenigo, iets bijzonders maken, omdat ze aan bloedarmoede leed en van haar huisarts rauw rood vlees moest eten. Cipriani maakte zijn allereerste carpaccio, het voorgerecht met rauw vlees. De naam ontleende hij aan de Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio, aangezien de rode kleur van de ossenhaas hem deed denken aan de helderrode kleur die de schilder vaak gebruikte.

Harry’s Bar, die nu gerund wordt door de zoon van Giuseppe, heeft nog steeds carpaccio op de kaart staan, maar wees gewaarschuwd: je moet er bijna 100 euro voor betalen. Harry's Bar is namelijk een instituut, met Venetiaanse klassiekers op de kaart en navenante prijzen. Maar even kijken kost niets!

Bellini
Harry's Bar en Giuseppe Cipriani hebben nog een andere 'uitvinding' op hun naam staan: Bellini, een cocktail van prosecco en perziken, als eerbetoon aan de schilder Giovanni Bellini. De nazaten van Cipriani mixen nog steeds prosecco met rijpe perziken volgens het recept van Giuseppe, maar bij Harry's Bar betaal je een fortuin voor deze zomerse cocktail. Je kunt beter op zoek gaan naar een anoniem terrasje in een van de achterafstraatjes van Venetië en daar genieten van een Bellini!

Harry's Bar
San Marco 1323 (Calle Vallaresso), Venetië

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over Venetië