venetie-piazza-san-marco-wintervenetie-gondelspiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolcanal grande venetievenetie-carnavalvenetievenetie-piazza-san-marco

Zoek de leeuw!

De leeuw is in Venetië nooit ver weg. Boven deuren, op pleintjes, als standbeeld… Leuk voor kinderen om tijdens een wandeling door de stad de leeuwen te tellen – alleen al op het Piazza San Marco vind je er minstens veertien. Op het Piazzetta dei Leoncini, naast de San Marco-basiliek, vind je twee leeuwen die bij kinderen zeker in de smaak zullen vallen omdat ze makkelijk op hun rug kunnen klimmen. 

Venetie_kinderen-leeuw.jpgLeeuwenbekken
Behalve beelden van leeuwen en leeuwenkoppen zie je in de stad op een paar plekken ook de zogenaamde Bocche di Leone, Leeuwenbekken. Een van de mooiste is te zien in de muur van het Dogepaleis. Onder de opening staat de tekst: Geheime kennisgeving tegen degenen, die diensten en plichten verheimelijken of in het geheim afspreken om hun ware gewin te verbergen. De leeuwenbekken werden gebruikt om in het geheim mensen te kunnen beschuldigen van bijvoorbeeld een misdaad of belastingontduiking. Een soort middeleeuws klikken dus!

Katteneiland

Venetie_kinderen-leeuw2.jpgHoewel de leeuw het symbool van Venetië is, is zijn achterneefje, de kat, heer en meester van de stad. Op veel pleintjes, zeker in de rustige gedeelten van de stad, zie je ze languit liggend in de zon, loerend naar de duiven of speurend naar een andere lekkernij.

Venetië heeft zelfs een speciaal katteneiland. Dit is de bijnaam van San Clemente, waar ooit een psychiatrisch ziekenhuis stond en waar speelse katten zich nu heerlijk kunnen uitleven, onder toeziend oog van Dingo. Ook in de stad zelf zie je hier en daar een soort ‘poezenhuis’ opduiken dat door de vrijwilligers van Dingo wordt verzorgd. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...