venetie-gondelscanal grande venetievenetievenetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-piazza-san-marco

Santa Maria dei Miracoli

Gelegen in een rustige hoek van de wijk Cannaregio in Venetië, aan een pleintje langs een zijtak van het Canal Grande, ligt een verborgen schat, een bonbondoosje met een strik: de Chiesa Santa Maria dei Miracoli, ook wel bekend als de ‘marmeren kerk’.

De kerk is één van de best bewaarde voorbeelden van de Venetiaanse vroeg-renaissance (15de eeuw), aan de buitenkant geheel bekleed met verschillende tinten (groen serpentijn, rood porfier) marmer en een voorgevel versierd met prachtig teer metselwerk.

Venetie_chiesa-santa-maria-dei-miracoli

Tussen 1481 en 1489 bouwden Pietro Lombardo (1435-1510) en zijn zonen hier een ‘huis’ voor de ‘wonderdoende icoon van de Heilige Maria’. In 1484 werden de bouwplannen uitgebreid met de wens van de Clarissen om op deze plek een klooster te vestigen. Helaas is het Clarissenklooster in later tijden teloor gegaan.

De wonderen
In de jaren ’70 van de 15de eeuw bevond zich een Maria-icoon op de binnenplaats van een nabijgelegen huis waar wonderbaarlijke krachten aan werden toegeschreven. Zo zou ze bijvoorbeeld iemand tot leven hebben gewekt die meer dan een half uur op de bodem van het kanaal had gelegen. De veelheid aan wonderen trok pelgrims aan. De icoon werd overladen met aalmoezen, meer dan genoeg om in gezamenlijkheid met de Clarissen hier een klein kerkje te bouwen gewijd aan de Wonderdoende-Maria. 

Feestelijke uitstraling
Evenals het exterieur zijn de binnenwanden van de kerk geheel met marmer bedekt. Een kostbaar houten plafond, een tongewelf, overspant de hoofdruimte. Het plafond is verdeeld in 50 ‘kluizen’ met schilderingen van profeten (toegeschreven aan Vincenzo dalle Destre en Lattanzio da Rimini). De inrichting van de kerk is verder sober.

Venetie_chiesa-santa-maria-dei-miracoli

Alle ogen richten zich bij binnenkomst meteen op het, door talrijke vensters verlichte, hoofdaltaar met de icoon. De gehele binnenruimte doet denken aan een bijouteriekistje van marmer en goud. Een feestelijke uitstraling waardoor de kerk ook één van de meest geliefde trouwlocaties in Venetië is, met als kers op de taart de prachtig versierde gondels die het bruiloftspaar en hun gasten brengen en halen.

Santa Maria dei Miracoli
Campo Dei Miracoli, Cannaregio, Venetië

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venezia

Mooie beelden van Oliver Astrologo van het nog rustige Venetië in de vroge ochtend en de oude ambachten die achter gesloten deuren nog altijd plaats vinden in Venetië.