venetie-gondelsvenetie-piazza-san-marcovenetie-piazza-san-marco-winterpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-carnavalvenetiecanal grande venetie

Recept voor Fritole Veneziane - Venetiaanse beignets

Carnaval in Venetië is onlosmakelijk verbonden met fritole! In 1570 beschreef Bartolomeo Scappi (de kok van paus Pius V) in zijn boek 'Opera dell’artedel cucinare', fritole als een soort Venetiaanse dolce (gebak). Hij bereidde ze met rozenwater en saffraan.

Venetie_recepten_fritole_venezianeIn de 18e eeuw werden de fritole het Venetiaanse dessert bij uitstek. In een van de komedies van Carlo Goldoni spelen de fritolere, de straatventers die fritole maakten en verkochten in Venetië, een rol.

Recept voor 6 personen:

Voorbereiding: 30 minuten
Rusttijd: 4 uur
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten:
110 g kleine rozijnen
1,5 dl grappa of rum
30 g verse bakkersgist (of 12 g instantgist)
80 g suiker
500 g bloem
2 eieren
1,5 dl melk
geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel (biologisch)
50 g pijnboompitten
2 l arachideolie
zout
poedersuiker

Bereidingswijze
Week de rozijnen in de grappa. Los de bakkersgist op in 0,5 dl lauw water, samen met 1 theelepel suiker. Meng in een grote kom de bloem met de losgeklopte eieren, de melk, de rest van de suiker, ½ theelepel zout en de geraspte schil van de citrusvruchten. Voeg de gist, de pijnboompitten, de uitgelekte rozijnen en de grappa toe en meng goed tot een soepel en glanzend deeg (reken op 10 minuten). Als het deeg te dik is,  voeg je nog een beetje melk of water toe.

Dek het deeg af met een schone theedoek en laat 4 uur rijzen op een lauwwarme plek. Kneed het deeg nog enkele minuten. Verhit de olie in een grote pan, rol deegballetjes zo groot als een noot met behulp van twee eetlepels. Frituur de balletjes in kleine porties gedurende acht minuten in de hete olie. Haal ze met een schuimspaan uit de olie als ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de warme fritole met poedersuiker.

Variant
In Venetië worden fritole ook gevuld met crème of met sabayon geserveerd.
Onweerstaanbaar lekker!!!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over Venetië