venetie-gondelsvenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-piazza-san-marcovenetie-carnavalvenetiecanal grande venetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demol

Pasen vieren in Venetië

Locatie: Venetië

Pasen in Venetië is een populair en vrolijk feest. Het einde van de vastentijd, het begin van de lente. Iedereen komt weer naar buiten. Het leven wordt gevierd.

Eten speelt een belangrijke rol in de Paastijd. Restaurants en café's in Venetië serveren gerechten met schaap of geit in de hoofdrol. Ook de artisjokken doen ook mee aan tafel. De bakkers bakken speciaal paasbrood, soms in de vorm van een duif, de Colomba di Pasqua, rijkelijk bestrooid met suiker en amandelen. En natuurlijk zijn er ook fantastische chocolade eieren te koop en marsepeinen lammetjes.

Venetie_pasen-chocolade-eieren

Stille week
Maar Pasen is toch vooral een religieus feest waarbij veel parochies in de Goede of Stille Week, voorafgaand aan Paaszondag, processies organiseren met Jezus aan het kruis of het standbeeld van Maria voorop, gevolgd door de gelovigen.

Witte donderdag wordt in de St. Marcus Basiliek op een bijzondere manier ‘gevierd'. In de Basiliek zelf gaan alle lichten uit, alleen bij de ingang wordt er een vuur ontstoken. Tijdens de viering worden de vier elementen gezegend: aarde, vertegenwoordigd door de aanwezige gelovigen, vuur door de grote kandelaar op het altaar, water gerepresenteerd door het doopvont en lucht door de omgeving.

Venetie_pasen-san-marco

Paaszondag
Uiteraard zijn in Venetië de meeste kerken op Paaszondag geopend. En ook al ben je misschien niet gelovig, het bijwonen van een Paasmis kan een ontroerende ervaring zijn. De Basiliek van St. Markus ligt voor de hand, maar probeer eens een wat minder ‘toeristische' kerk. Bijvoorbeeld de Santa Maria Gloriosa dei Frari in San Polo.

Zoek je een rustige plek om te lunchen probeer kijk dan bij de Osteria Vivaldi aan de Calle Della Madoneta in hetzelfde district. Het menu is verrassend veelzijdig en de prijzen veel betaalbaarder dan in de omgeving van San Marco. Het is wel handig om van te voren te reserveren. Zeker op Paaszondag. Op Paasmaandag (La Pasquetta) gaan veel Venetianen met een groep vrienden picknicken.

Start toeristenseizoen
Ga je rond Pasen naar Venetië hou er dan rekening dat het toeristenseizoen weer begonnen is. Het kan dus al behoorlijk druk zijn. De meeste winkels, restaurants en musea zijn op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag gewoon open. Met Pasen zelf is het wisselend. Check van te voren of het museum dat je graag wilt zien open is.  

Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...