venetie-piazza-san-marcovenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolcanal grande venetievenetie

Dag van de republiek

Locatie: Venetië

Op 2 juni vieren de Italianen de Dag van de Republiek. Sinds het op 2 en 3 juni 1946 gehouden referendum waarin de Italiaanse bevolking de republiek verkoos boven de monarchie, is deze dag een officiële vrije dag, die gevierd wordt met parades, vliegtuigshows en de Italiaanse driekleur. Na 85 jaar een koninkrijk te zijn geweest, werd Italië in 1946 een republiek. De leden van het koninklijk huis werden verbannen.

Op 2 juni wordt ieder jaar in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd, dé nationale feestdag. Overal wappert de nationale driekleur en in Rome kleurt de hemel groen-wit-rood, dankzij de vliegshow van Le Frecce Tricolori, ‘de driekleurige pijlen', de bijnaam van de Pattuglia Acrobatica Nazionale (PAN). Verder is er o.a. een grote parade over de Via dei Fori Imperiali. De Dag van de Republiek is de enige echte nationale feestdag in Italië die elk jaar overal groots gevierd wordt, uiteraard ook in Venetië.

Venetie_festa-della-repubblica

Venetië in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over Venetië