venetie-piazza-san-marcocanal grande venetievenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetievenetie-gondels

Architectuur BiŽnnale

Locatie: VenetiŽ

De Architectuur BiŽnnale in VenetiŽ, van 20 mei tot en met 26 november 2023, staat dit jaar in het teken van het thema 'The Laboratory of the Future'. De achttiende editie van de Biennale Architettura staat onder leiding van curator Lesley Lokko. Aan de expositie doen deelnemers uit 46 verschillende landen mee. Ruim honderd paviljoens presenteren zichzelf in het stadspark de Giardini della Biennale, de Arsenale en op andere verrassende locaties in VenetiŽ.

Venetie_biennale-architettura

Thema
In 2016 stond de Biennale in het teken van opkomende maatschappelijke vraagstukken in de architectuur. Curator Aravena onderzocht op welke manier architectuur een nieuwe weg in kan slaan. Bij de vorige editie in 2018 was het thema Freespace.†Eerdere BiŽnnales toonden thema's die erop wijzen dat de architectuur en de maatschappij steeds verder uit elkaar drijven.†

Nederland
Jan Jongert van Superuse Studios is aangesteld als curator voor het Nederlands paviljoen op de komende ArchitectuurbiŽnnale. De Nederlandse inzending is gebaseerd op tekeningen van architect Carlijn Kingma, die gaan over de complexe systemen die ten grondslag liggen aan onze samenleving, relaties met elkaar en met de planeet. Met water als metafoor schetst de inzending de noodzaak om deze systemen te heroverwegen en ernaar handelen, om onszelf te kunnen verzekeren van een rechtvaardige en duurzame toekomst.

Om dit punt te illustreren, ontwierpen Jongert en Superuse Studios een permanent waterretentiesysteem, dat regenwater opvangt en herverdeelt naar verschillende bronnen in de omgeving van het paviljoen. Ook presenteren zij de documentatie van hun doorlopende inspanningen om dit systeem te implementeren en verbeteren.

Architectuur BiŽnnale VenetiŽ
20 mei - 26 november 2023

Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...