venetievenetie-carnavalcanal grande venetievenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-piazza-san-marcopiazza-san-marco-venetie-copyright stef demol

De jonge Tintoretto

Locatie: Gallerie dell'Accademia, Venetië

Venetië herdenkt komend jaar het 500e geboortejaar van de beroemde schilder Tintoretto (1519-1594). Tachtig jaar na de laatste tentoonstelling gewijd aan Tintoretto in Venetië, keert de schilder dit najaar terug naar 'zijn stad' met twee grote tentoonstellingen. Een expositie in Palazzo Ducale gewijd aan de meest productieve periode van de kunstenaar en een tentoonstelling in de Gallerie dell'Accademia over het werk van de jonge Tintoretto (Jacopo Robusti is zijn eigenlijke naam). De tentoonstelling 'Il giovane Tintoretto' is gericht op het eerste decennium van zijn kunstenaarschap - de periode van 1538 (toen hij zijn eerste eigen atelier opende) tot 1548 (toen hij zijn eerste grote succes behaalde, met het werk 'Miracolo dello schiavo' (Het wonder van de slaaf) voor de Scuola Grande di San Marco).

Venetie_tintoretto-expositie

De 60 werken werden over de hele wereld verzameld, van het Louvre in Parijs tot de National Gallery in Washington, van het Prado Museum in Madrid en de Galleria degli Uffizi in Florence tot de Courtauld Gallery in Londen, van de Galleria Borghese in Rome tot de Fabbrica del Duomo in Milaan. Een aantal hoogtepunten: Conversione di San Paolo, Apollo e Marsia (dat voor de eerste keer te zien zal zijn in Italië), Cristo tra i dottori en Cena in Emmaus. Er zijn ook schilderijen en beelden te zien van Tintoretto's tijdgenoten, onder wie Andrea Schiavone, Giuseppe Porta Salviati, Lambert Sustris en Bartolomeo Ammannati.

Il giovane Tintoretto
Gallerie dell'Accademia, Venetië
7 september 2018 - 6 januari 2019 

Venetie_tintoretto-galleria

Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...