venetie-carnavalcanal grande venetievenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-piazza-san-marcopiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetievenetie-gondels

Vlaamse meesters in Palazzo Ducale

Locatie: Palazzo Ducale, Venetië

Tot 1 maart 2020 is in het Palazzo Ducale in Venetië de tentoonstelling 'Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe' te zien. In de spectaculaire voormalige appartementen van de Doge van Venetië zijn een half jaar lang meer dan 100 kostbare Vlaamse schilderijen uit de barok te bewonderen. Met schilderijen van Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Anthony van Dyck en andere Vlaamse tijdgenoten zoals Michaelina Wautier en Michiel Sweerts, maar ook van Italiaanse meesters. Veel van die Vlaamse schilders waren bewonderaars en verzamelaars van Venetiaanse kunst, zoals Rubens en Van Dyck. 

Venetie_Anthony-VanDyck

Titiaan en Tintoretto
De schilderijen komen niet alleen uit het Rubenshuis in Antwerpen, maar ook uit andere musea in Brugge, Gent en Antwerpen en uit privécollecties. Samen met de Vlaamse meesters reizen ook drie belangrijke werken van Titiaan en Tintoretti terug naar Venetië, waaronder de “Engel die het martelaarschap van Sint-Catharina van Alexandrië voorspelt” van Jacopo Tintoretto uit de verzameling van David Bowie. Van Titiaan ofwel Tiziano Vecelli zijn de werken "Jacopo Pesaro, bisschop van Paphos, door paus Alexander VI Borgia voorgesteld aan de heilige Petrus" en “Portret van een dame en haar dochter”. Dat laatste is een onafgewerkt schilderij en zou mogelijk Milia, de maîtresse van Titiaan en hun dochtertje Emilia afbeelden. 

Venetie_1

Adriaan Willaert
Een speciaal gedeelte van de tentoonstelling is gewijd aan de beroemde Vlaamse componist Adriaan Willaert, die polyfone (meerstemmige) muziek schreef. Willaert werd in 1527 kapelmeester van de San-Marcobasiliek in Venetië. Hij was onder andere de oprichter van de befaamde Venetiaanse Muziekschool.

From Titian to Rubens. Masterpieces from Antwerp and other Flemish collections 
Palazzo Ducale, Venetië 
5 september 2019 - 1 maart 2020 

Venetie_rubens-expositie

Venetië in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over Venetië