piazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marco-wintervenetievenetie-carnavalvenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marcocanal grande venetie

Expositie Anselm Kiefer

Locatie: Palazzo Ducale, Venetië

Het beroemde Palazzo Ducale in Venetië, het Dogepaleis, opent de deuren voor moderne kunst. In de Sala dello Scrutinio bewonder je tot 29 oktober 2022 kunstwerken van Anselm Kiefer, tijdens de expositie genaamd 'Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po' di luce'. 

Venetie_kiefer-anselm

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan de geschriften van de Venetiaanse filosoof Andrea Emo: Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po' di luce (Deze geschriften zullen, wanneer ze worden verbrand, uiteindelijk een beetje licht werpen). De serie schilderijen die speciaal voor het Palazzo Ducale in 2020 en 2021 zijn gemaakt, zijn gerangschikt in de ruimte en de prachtige omgeving van de Sala dello Scrutinio en sluiten nauw aan bij de drieëndertig monumentale schilderijen aan het plafond. 

Venetie_anselm-kiefer

Het was een grote uitdaging, want het betekende het toevoegen van een nieuwe serie schilderijen aan deze kamers, al was het maar tijdelijk, na bijna driehonderd jaar, om ze bovenop de oudere te installeren. Historisch gezien was dit iets dat gebeurde als reactie op veranderende smaken of behoeften van de staat. Het was een nog grotere uitdaging voor Kiefer om samen te werken met belangrijke schilders uit het verleden - Tintoretto, Palma il Giovane, Andrea Vicentino - die door de Senaat van de Republiek waren opgeroepen om de glorie van Venetië opnieuw te schilderen, op land en zee, op de muren van de Sala dello Scrutinio na de verwoestende brand van 1577. 

Anselm Kiefer - Questi scritti, quando verranno bruciati, daranno finalmente un po' di luce
Palazzo Ducale, Venetië
26 maart - 29 oktober 2022

Venezia

Mooie beelden van Oliver Astrologo van het nog rustige Venetië in de vroge ochtend en de oude ambachten die achter gesloten deuren nog altijd plaats vinden in Venetië.