venetie-gondelsvenetie-piazza-san-marcovenetiecanal grande venetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco-winter

Marlene Dumas - open end

Locatie: Palazzo Grassi, Venetië

Palazzo Grassi in Venetië presenteert een grote tentoonstelling gewijd aan het werk van Marlene Dumas. De expositie is onderdeel van de cyclus van monografische shows gewijd aan grote hedendaagse kunstenaars, gelanceerd in 2012 en afgewisseld met thematische tentoonstellingen van de Pinault Collection. Marlene Dumas wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars in de hedendaagse kunstscene en werd geboren in 1953 in Kaapstad, Zuid-Afrika. Ze groeide op en studeerde beeldende kunst tijdens het wrede apartheidsregime. In 1976 kwam ze naar Europa voor verdere studies en vestigde zich in Amsterdam, waar ze nog steeds woont en werkt. 

Venetie_dumas-marlene

De tentoonstelling in Venetië, getiteld 'open-end', brengt meer dan 100 werken samen en concentreert zich op de hele picturale productie van Dumas, met een selectie van schilderijen en tekeningen gemaakt tussen 1984 en vandaag, inclusief ongeziene werken die in de afgelopen jaren zijn gemaakt. De tentoongestelde werken, verspreid over de twee verdiepingen van Palazzo Grassi, zijn afkomstig uit de Pinault-collectie, maar ook uit internationale musea en privécollecties. 

Waar ze in de beginjaren van haar carrière bekend stond om haar collages en teksten, werkt Marlene Dumas tegenwoordig vooral met olieverf op doek en inkt op papier. Haar werk bestaat grotendeels uit portretten, die universele representaties zijn van lijden, extase, angst, wanhoop, maar ook vaak commentaar zijn op het schilderen zelf. Een cruciaal aspect van haar werk is het gebruik van beelden waaruit ze inspiratie put, of het nu in kranten, tijdschriften, filmstills, films of polaroids is die ze zelf heeft genomen. 

Erotiek en politiek, leven en lijden zijn de grote thema's in het oeuvre van Marlene Dumas. In Palazzo Grassi wordt de expositie geopend met de erotiek. Goedkoop effectbejag kun je het niet noemen, want in de wereld van Marlene Dumas staat erotiek niet alleen voor opwinding en roes, maar ook voor intimiteit en bevrijding, en voor tragiek en strijd. Op de eerste verdieping van Palazzo Grassi hangen de schilderijen uit de reeks Myths & Mortals, en ook alle illustraties uit Venus en Adonis. Hier hangen ook de familiejuwelen. The Painter: het beroemde portret van haar dochter Helena, toen ze 5 was en haar handjes in de verf had gedoopt, Die Baba: een portret van haar oudere broer Pieter als kind, en Eden: het portret van haar kleinzoon op 2-jarige leeftijd. 

Op de tweede verdieping is de thematiek dreigender en grimmiger. haar neverending serie Great Men: portretten, tekeningen in inkt op papier van illustere cultuuriconen die gay of biseksueel waren en die vervolgd of zelfs vermoord werden door hun geaardheid, of er anderszins aan ten onder gingen. Pasolini, Jean Genet, Rainer Werner Fassbinder, Gogol, Tsjaikovski en Eisenstein.

Marlene Dumas - open end
Palazzo Grassi, Venetië
27 maart 2022 - 8 januari 2023

Venezia

Mooie beelden van Oliver Astrologo van het nog rustige Venetië in de vroge ochtend en de oude ambachten die achter gesloten deuren nog altijd plaats vinden in Venetië.