venetie-piazza-san-marcocanal grande venetievenetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetievenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marco-winter

De enige echte carpaccio

Wist je dat de carpaccio niet alleen in VenetiŽ is bedacht, maar ook zijn naam dankt aan een Venetiaanse schilder? Je kan hem proeven in een beroemd cafť-restaurant in VenetiŽ: Harryís Bar, aan de Calle Vallaresso.

Venetie_diner-harry2.jpgDe eerste carpaccio werd in 1950 gemaakt. Giuseppe Cipriani, de eigenaar van Harryís Bar in VenetiŽ, wilde voor een van zijn vaste gasten, gravin Amalia Nani Mocenigo, iets bijzonders maken, omdat ze aan bloedarmoede leed en van haar huisarts rauw rood vlees moest eten. Cipriani maakte zijn allereerste carpaccio, het voorgerecht met rauw vlees. De naam ontleende hij aan†de Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio, aangezien de rode kleur van de ossenhaas hem deed denken aan de helderrode kleur die de schilder vaak gebruikte.

Harryís Bar, die nu gerund wordt door de zoon van Giuseppe, heeft nog steeds carpaccio op de kaart staan, maar wees gewaarschuwd: je moet er bijna 100 euro voor betalen. Harry's Bar is namelijk een instituut, met Venetiaanse klassiekers op de kaart en navenante prijzen. Maar even kijken kost niets!

Bellini
Harry's Bar en Giuseppe Cipriani hebben nog een andere 'uitvinding' op hun naam staan: Bellini, een cocktail van prosecco en perziken, als eerbetoon aan de schilder Giovanni Bellini. De nazaten van Cipriani mixen nog steeds prosecco met rijpe perziken volgens het recept van Giuseppe, maar bij Harry's Bar betaal je een fortuin voor deze zomerse cocktail. Je kunt beter op zoek gaan naar een anoniem terrasje in een van de achterafstraatjes van VenetiŽ en daar genieten van een Bellini!

Harry's Bar
San Marco 1323 (Calle Vallaresso),†VenetiŽ

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...