venetie-piazza-san-marcocanal grande venetievenetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-gondels

Feestdagen

Op de belangrijkste Italiaanse feestdagen zijn de meeste musea en winkels gesloten. Houd hier tijdens het plannen van je reis rekening mee, zodat je niet onverwacht voor een dichte deur staat!

Venetie_handigeinfo-feestdagenk.jpgFeestdagen die alleen in VenetiŽ†worden gevierd:

*het Carnaval in VenetiŽ is een van de meest bijzondere carnavalsfeesten ter wereld; een unieke kans om de sprookjeachtige sfeer van de stad nog beter te ervaren!

*op 1 mei, Dag van de Arbeid, vindt ook het Festa della Sensa plaats. Hoewel weinig mensen dit feest kennen, is het een van de oudste evenementen van de VenetiŽ.

*Festa del Redentore - tijdens het derde weekend van juli wordt het einde van de pest in VenetiŽ groots gevierd, met o.a. vuurwerk.

*Elke eerste zondag van september wordt in VenetiŽ de Regata Storica gehouden, een kleurrijke en indrukwekkende roeiwedstrijd.

Venetie_handigeinfo-feestdagenk2.jpg*†op 21 november wordt, net als in juli tijdens het Festa del Redentore, het einde van de pest gevierd. Dit keer vinden de feestelijkheden plaats in en om de Santa Maria della Salute - de kerk die werd gebouwd ter ere van de Madonna della Salute (Maria van de goede gezondheid) nadat de pest definitief was overwonnen.

Feestdagen die in heel ItaliŽ worden gevierd:

*1 januari - Nieuwjaarsdag
*maart/april - Pasen
*25 april - Bevrijdingsdag
*1 mei - Dag van de Arbeid
*15 augustus- Ferragosto / Maria Hemelvaart
*1 november - Allerheiligen
*8 december - Maria Onbevlekte Ontvangenis
*24 december - Vigilia / Kerstavond
*25 december - Eerste Kerstdag

In tegenstelling tot in Nederland is Tweede Kerstdag, net als Tweede Paasdag,†geen officiŽle feestdag. Wel trekken veel Italianen er dan op uit om familie te bezoeken of een dagje de bergen in te trekken, maar veel winkels en musea zijn gewoon open. Ook Hemelvaart en Pinksteren worden in ItaliŽ lang niet zo groot gevierd als hier.

Op de Dag van de Arbeid hebben de meeste Venetianen vrij. De scholen en kantoren zijn gesloten en iedereen viert het feit dat er even niet gewerkt hoeft te worden.†

Ferragosto
In augustus, als de stad toch al langzaam leger raakt vanwege de enorme hitte, kijkt elke Venetiein reikhalzend uit naar Ferragosto, het feest van Maria Hemelvaart. Niet alleen vanwege het feest zelf, dat vooral wordt gevierd met een urenlange lunch met vrienden en familie, maar vooral omdat deze dag het startsein van de zomervakantie is. De laatste twee weken van augustus is de stad uitgestorven; alle Venetianen zijn dan gevlucht naar het strand of de bergen om af te koelen van de hete weken in de stad.

Kerstmis
Begin december staat VenetiŽ†al in het teken van Kerstmis.†Voor de Italiaan begint het kerstfeest op Kerstavond, met een diner dat alleen maar uit vis bestaat. Er wordt enorm uitgepakt met cadeaus, het kan niet duur en groot genoeg. Op Eerste Kerstdag is het tijd voor een bezoek aan de kerk en een uitgebreide lunch, die de rest van de dag duurt. Tweede Kerstdag wordt zoals gezegd niet echt gevierd, al maken veel Italianen van deze dag gebruik om bij te komen van de culinaire uitspattingen van de dagen ervoor.
Venetie_handigeinfo-feestdageng.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...