venetievenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco-wintercanal grande venetievenetie-piazza-san-marcopiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-gondels

Vanaf 2024 verplicht ticket voor dagjesmensen VenetiŽ

Toeristen die VenetiŽ een dagje willen bezoeken moeten vanaf 2023 daarvoor betalen. Het gaat om een bedrag van 3 tot 10 euro per dag en geldt alleen voor diegenen die niet in VenetiŽ overnachten. Er wordt al lang over gesproken, maar vanaf 2023 wordt het definitief ingevoerd.†Het tarief geldt voor het historische centrum van VenetiŽ en de volgende eilanden: Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant'Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, S. Andrea, La Certosa, S. Servolo, S. Clemente en Poveglia.


Let op:†Het plan om entreetickets te verkopen voor toegang tot VenetiŽ is uitgesteld! De gemeenteraad van VenetiŽ wil het plan pas in 2024 invoeren en voor maar een beperkt aantal dagen per jaar, 15 ŗ 20 dagen per jaar is het idee. Ook zal het systeem eerst nog proefdraaien.†Een kaartje zou 3, 8 of 10 euro moeten gaan kosten, afhankelijk van de drukte. Daarvoor krijg je dan wel weer korting op musea en andere attracties.
De regel moet de stroom gasten binnen de perken houden, vooral in de drukste periodes. Veel inwoners van VenetiŽ hebben kritiek op het massatoerisme met overvolle straten en bezienswaardigheden. Voor de coronapandemie kwamen er dagelijks vaak meer dan 100.000 bezoekers.

Online reserveren
Kaartjes kunnen online worden geboekt.†Het nieuwe reserveringssysteem voor kaartjes en het online platform van de stad zullen in de herfst worden gelanceerd. Reservering en betaling resulteert in een qr-code die aan de dagjestoerist wordt gegeven zodra de betaling is voltooid. Afhankelijk van de drukte en hoelang het ticket van tevoren gereserveerd is, varieert de prijs tussen drie en tien euro per persoon. Op piekmomenten en in het hoogseizoen betaal je dus meer dan op luwe(re) momenten.†Passagiers van cruiseschepen moeten ook een toegangskaartje kopen.†kinderen jonger dan 6 jaar en bezoekers die verblijven in een hotel of pension in de stad zijn vrijgesteld van betaling. Hotelgasten moeten immers al een lokale belasting betalen.†

Venetie_piazza-san-marco

Overtoerisme
Volgens onderzoek kan VenetiŽ dagelijks zoín 50.000 bezoekers aan. Toch komen er gemiddeld 77.000 toeristen de stad bezoeken. Er zijn zelfs dagen dat er meer dan 130.000 bezoekers per dag de stad bezoeken! VenetiŽ probeert de grote toestroom nu in te dijken, maar wil er vooral ook iets uit halen. Want die toeristen kosten de stad veel, maar brengen nauwelijks iets op. De inkomsten van het entreegeld wil het bestuur investeren in de stad zelf. Zo zal de opbrengst onder andere gaan naar het schoon houden van straten en stegen en naar het onderhouden van monumenten.†

Dagjesmensen
Het probleem zijn vooral de dagjesmensen. Het overgrote deel van de toeristen die de stad bezoeken, logeert op campings en hotels in de omgeving en 'doet' een dagje VenetiŽ of komt van een van de honderden cruiseschepen die er jaarlijks aanleggen. Te veel mensen komen 's ochtends in VenetiŽ aan en zijn voor het diner weer vertrokken. Die mensen geven weinig uit, ze nemen vaak hun eigen eten en drinken mee en kopen misschien een kop koffie, een ijsje of een flesje water, maar laten wel hun afval achter. Deze toeristen kosten de stad geld.†

Venetie_ponte-rialto

Inwoners
Die grote toestroom van met name dagjesmensen heeft niet alleen een impact op het toerisme zelf en op de stad, maar ook op de inwoners. De teller van het aantal inwoners staat nu op zo'n 53.000. Een halve eeuw terug waren dat er meer dan twee keer zoveel en ond 1950 telde de stad nog 175.000 inwoners. De stad verliest zo'n duizend inwoners per jaar omdat het samenleven met het almaar groeiend aantal toeristen ze te veel wordt. Bovendien moeten plaatselijke zaken zoals slagers, bakkers of groenteboeren de laatste tijd steeds vaker plaats maken voor zaken die toegespitst zijn op toeristen, zoals restaurants, hotels, barretjes of souvenirwinkels.

Vervoer ook duurder
Die 3 tot 10† euro is nog maar een begin. Er†komt ook een verhoging van vervoersprijzen in de Dogenstad. Vanaf 1 juli kost de bus van het vliegveld van VenetiŽ naar het centrum niet meer 8, maar 10 euro. Wie met de auto naar VenetiŽ wil gaan en deze op het plein Piazzale Roma aan de rand van de stad wil parkeren, betaalt voor een dag niet meer 26, maar 35 euro. Wie in VenetiŽ zich per waterboot wil verplaatsen met de ívaporettoí betaalt voortaan voor een rit 9,50 euro, een verhoging van twee euro. Ook dag- en weekkaarten voor de vaporetto zijn 4 tot 5 euro duurder geworden.

Deze verhoogde tarieven zijn alleen voor toeristen. Wie minstens een maand van tevoren reserveert kan korting krijgen. Dan kost een parkeerplaats niet meer 35 euro, maar 30 euro en betaal je de oude prijs voor een rit met de vaporetto. Ook de prijzen voor musea gaan omhoog. VenetiŽ wil gasten eraan laten wennen dat ze hun bezoek moeten plannen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venezia

Mooie beelden van Oliver Astrologo van het nog rustige VenetiŽ in de vroge ochtend en de oude ambachten die achter gesloten deuren nog altijd plaats vinden in VenetiŽ.