venetie-piazza-san-marco-wintervenetievenetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marcocanal grande venetievenetie-gondels

Vanaf 2024 verplicht ticket voor dagjesmensen VenetiŽ

Toeristen die VenetiŽ een dagje willen bezoeken moeten vanaf 2024 een toegangskaartje kopen op bepaalde drukke dagen. Het gaat om een bedrag van 5 euro per dag en geldt alleen voor bezoekers die niet in VenetiŽ overnachten. Er wordt al lang over gesproken, maar vanaf 2024 wordt het definitief ingevoerd.†Het tarief geldt voor het historische centrum van VenetiŽ.

Vanaf dinsdag 16 januari is het toegangsbiljet voor VenetiŽ online verkrijgbaar. In 2024 geldt de verplichting slechts op 29 dagen: van 25 april tot en met 7 mei, en tijdens alle weekenddagen van mei tot en met half juli.†Een dagkaart kost 5 euro en is geldig van 08.30 tot 16.00 uur plaatselijke tijd.

Deze nieuwe regel moet de stroom gasten binnen de perken houden, vooral in de drukste periodes. Veel inwoners van VenetiŽ hebben kritiek op het massatoerisme met overvolle straten en bezienswaardigheden. Voor de coronapandemie kwamen er dagelijks vaak meer dan 100.000 bezoekers.

Online reserveren
Kaartjes kunnen online worden geboekt.†Het nieuwe reserveringssysteem voor kaartjes is op 16 januari live gegaan. Via deze link kun je een dagpas bestellen voor de 29 dagen waarvoor de regel geldt. Na bestelling en betaling ontvang je een QR-code op je smartphone, die bij controle getoond zal moeten worden. Heb je die code niet, dan riskeer je een boete tussen 50 en 300 euro.

Passagiers van cruiseschepen moeten ook een toegangskaartje kopen.†kinderen jonger dan 14 jaar en bezoekers die verblijven in een hotel of pension in de stad zijn vrijgesteld van betaling. Hotelgasten moeten immers al een lokale belasting betalen.†Er zijn ook vrijstellingen voor inwoners van de regio Veneto, mensen die in de stad werken of studeren, familie van inwoners van VenetiŽ, middelbare scholieren op reis en mensen die deelnemen aan sportwedstrijden.

Venetie_piazza-san-marco

Overtoerisme
Volgens onderzoek kan VenetiŽ dagelijks zoín 50.000 bezoekers aan. Toch komen er gemiddeld 77.000 toeristen de stad bezoeken. Er zijn zelfs dagen dat er meer dan 130.000 bezoekers per dag de stad bezoeken! VenetiŽ probeert de grote toestroom nu in te dijken, maar wil er vooral ook iets uit halen. Want die toeristen kosten de stad veel, maar brengen nauwelijks iets op. De inkomsten van het entreegeld wil het bestuur investeren in de stad zelf. Zo zal de opbrengst onder andere gaan naar het schoon houden van straten en stegen en naar het onderhouden van monumenten.†

Dagjesmensen
Het probleem zijn vooral de dagjesmensen. Het overgrote deel van de toeristen die de stad bezoeken, logeert op campings en hotels in de omgeving en 'doet' een dagje VenetiŽ of komt van een van de honderden cruiseschepen die er jaarlijks aanleggen. Te veel mensen komen 's ochtends in VenetiŽ aan en zijn voor het diner weer vertrokken. Die mensen geven weinig uit, ze nemen vaak hun eigen eten en drinken mee en kopen misschien een kop koffie, een ijsje of een flesje water, maar laten wel hun afval achter. Deze toeristen kosten de stad geld.†

Venetie_ponte-rialto

Inwoners
Die grote toestroom van met name dagjesmensen heeft niet alleen een impact op het toerisme zelf en op de stad, maar ook op de inwoners. De teller van het aantal inwoners staat nu op zo'n 53.000. Een halve eeuw terug waren dat er meer dan twee keer zoveel en eind 1950 telde de stad nog 175.000 inwoners. De stad verliest zo'n duizend inwoners per jaar omdat het samenleven met het almaar groeiend aantal toeristen ze te veel wordt. Bovendien moeten plaatselijke zaken zoals slagers, bakkers of groenteboeren de laatste tijd steeds vaker plaats maken voor zaken die toegespitst zijn op toeristen, zoals restaurants, hotels, barretjes of souvenirwinkels.

Vervoer ook duurder
De 5 euro voor dagjestoeristen is nog maar een begin. Er†komt ook een verhoging van vervoersprijzen in de Dogenstad. Vanaf 1 juli 2023 kost de bus van het vliegveld van VenetiŽ naar het centrum niet meer 8, maar 10 euro. Wie met de auto naar VenetiŽ wil gaan en deze op het plein Piazzale Roma aan de rand van de stad wil parkeren, betaalt voor een dag niet meer 26, maar 35 euro. Wie in VenetiŽ zich per waterboot wil verplaatsen met de ívaporettoí betaalt voortaan voor een rit 9,50 euro, een verhoging van twee euro. Ook dag- en weekkaarten voor de vaporetto zijn 4 tot 5 euro duurder geworden.

Deze verhoogde tarieven zijn alleen voor toeristen. Wie minstens een maand van tevoren reserveert kan korting krijgen. Dan kost een parkeerplaats niet meer 35 euro, maar 30 euro en betaal je de oude prijs voor een rit met de vaporetto. Ook de prijzen voor musea gaan omhoog. VenetiŽ wil gasten eraan laten wennen dat ze hun bezoek moeten plannen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...