venetie-carnavalvenetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marcovenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marco-wintercanal grande venetie

Venetiaanse zangen

In 'Venetiaanse zangen' laat Willem Bruls ons ťťn ding heel duidelijk zien: VenetiŽ Ūs opera. Niet alleen is de stad zelf een symfonie van kleuren en vormen en roept het ritme van de gevels onvermijdelijk muziekklanken op, maar VenetiŽ is ook de stad waar de moderne opera is uitgevonden.

Venetie_Boeken_Willem_Bruls_Venetiaanse_zangenIn de Republiek VenetiŽ heerste begin zeventiende eeuw een cultuur van vrijzinnigheid, waardoor opera er kon uitgroeien tot een kunstvorm voor iedereen. Claudio Monteverdi schreef er zijn grote werken en de priester Antonio Vivaldi componeerde er voor de theaters. Zo ontwikkelde het dramma per musica zich tot de opera met recitatieven en aria's zoals wij die nu kennen.

Ook na de zeventiende eeuw bleef VenetiŽ een van de belangrijkste hoofdsteden van de opera. De beroemde drama's van Giuseppe Verdi gingen er in premiŤre en Richard Wagner zette er de zinderende liefdesakte van Tristan und Isolde op papier.

In 'Venetiaanse zangen' reizen we door vier eeuwen operageschiedenis en bezoeken we de plaatsen waar de componisten leefden. Op aanstekelijke wijze leert Willem Bruls ons welke uitwerking de magie van VenetiŽ heeft gehad op zijn muzikale bewoners en wat de betekenis is geweest van de componisten voor de lagunestad.

Willem Bruls (1963) schrijft al dertig jaar over opera en muziektheater en is als dramaturg betrokken geweest bij operavoorstellingen in binnen- en buitenland.

Venetiaanse zangen - Opera in VenetiŽ
Willem Bruls
Uitgeverij Atlas Contact, 2018
ISBN†9789045018256
Ä 24,99 (paperback)
Ä 14,99 (ebook)

Bestel Venetiaanse zangen bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Zie ook: De belangrijkste operahuizen in VenetiŽ

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...