venetievenetie-gondelscanal grande venetievenetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marcovenetie-piazza-san-marco-winter

Santa Maria della Salute

De barokke Santa Maria della Salute waakt over de toegang tot het Canal Grande in VenetiŽ. De enorme koepel van deze kerk is een van de blikvangers van de stad.†Het is een ontwerp van Baldassare Longhena, die opdracht kreeg deze kerk te bouwen als dank voor het einde van de pestepidemie die VenetiŽ trof.

Venetie_monumenten-anta-Maria-della-Salute-,.jpgDe kerk werd gebouwd als dank voor het einde van de pestepidemie, die in de zeventiende eeuw door VenetiŽ waarde, nadat de stad al twee keer eerder door deze besmettelijke ziekte was getroffen. De doge beloofde een kerk ter ere van Maria te laten bouwen en die de naam Salute (Gezondheid) te geven als de pestepidemie snel ten einde zou zijn. Zo geschiedde, en sindsdien schittert de Santa Maria della Salute aan het Canal Grande. Elk jaar in november wordt de overwinning op de pest nog groots gevierd in en om deze basiliek.

Volgens Henry James is La Salute 'een dame op de drempel van haar salon. Overvloedig en sereen, met haar koepels en krullen, haar steunberen en beelden die een pompeuze kroon vormen, en haar brede trappen, als de sleep van een galajurk.' Een treffende omschrijving, want de Salute is een van de meest elegante kerken van VenetiŽ.

Neem zeker ook binnen een kijkje, en bewonder de achthoekige kerk met boven het altaar een mooie Maria. In de sacristie zie je 'De Bruiloft in Kana' van Tintoretto en enkele schittterende schilderijen van Titiaan.†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ