venetiecanal grande venetievenetie-piazza-san-marcovenetie-piazza-san-marco-winterpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-carnavalvenetie-gondels

Scuola Grande di San Rocco

De scuole in VenetiŽ waren ten tijde van de Republiek VenetiŽ broederschappen, verenigingen die als liefdadigheidsorganisaties en gildes zorgden voor onderlinge steun aan de leden en die een belangrijke rol in het dagelijks leven van de stad vervulden.

Venetie_scuola-san-roccoToen de Venetiaanse republiek in 1797 viel, waren er driehonderd scuole in de stad, elk met een beschermheilige en vaak een eigen kerk, en met prachtige palazzi. De Scuolo Grande di San Rocco in de wijk San Polo was een van de belangrijkste en met 600 leden een van de grootste scuole in VenetiŽ.

De Scuola Grande di San Rocco in wijk San Polo werd in 1478 opgericht door een groep rijke Venetiaanse burgers, naast de kerk van San Rocco. De scuola dankte haar rijkdom aan de verering van San Rocco (Rochus), die in tijden van de vele pestepidemieŽn die VenetiŽ troffen veel aangeroepen werd.

De rijke scuole, de scuole grandi, lieten hun fraaie palazzi ook rijkelijk decoreren. Zo ook de Scuola Grande di San Rocco, gevestigd in een prachtig en indrukwekkend palazzo. Dat komt mede door de uitbundige schilderingen van Tintoretto op de muren en plafonds van het palazzo. Zijn meest bekende werken zijn te vinden in de Sala dell'Albergo en de Sala Superiore.

Scuola Grande di San Rocco
Campo San Rocco 3052, 30125 San Polo, VenetiŽ

Venetie_scuola-grande-san-rocco

Scuola Grande dei Carmini
Een andere bekende scuola grande in VenetiŽ is de Scuola Grande dei Carmini in de wijk Dorsoduro. In deze rijk versierde scuola huisde ooit de instantie die aalmoezen verdeelde onder arme inwoners van VenetiŽ. In de Sala Capitolare vergaap je je aan negen panelen van de hand van Tiepolo, in de Sala dellíAlbergo aan een mooie plafondschildering van de hemelvaart van Maria, van Alessandro Varotari. Maar ook de andere ruimtes zijn zo rijk gedecoreerd dat je bijna niet weet waar je moet kijken. Hiermee is de Scuola Grande dei Carmini een van de best bewaard gebleven scuole in VenetiŽ.

Scuola Grande dei Carmini
Dorsoduro 2616-2617, Venezia, ItaliŽ

Venetie_scuola-grande-carmini

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ