venetievenetie-piazza-san-marcovenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco-wintercanal grande venetievenetie-gondelspiazza-san-marco-venetie-copyright stef demol

Santa Maria del Rosario

De kerk Santa Maria del Rosario ligt aan de Fondamenta Zattere in VenetiŽ, de mooie brede kade die van Punta della Dogana langs het Canale di Giudecca loopt. De kerk ligt naast de aanlegplaats van de boten die tussen de parkeerplaats Fusina en Zattere heen en weer varen.

De Santa Maria del Rosario, die ook wel de Gesuati wordt genoemd, is een rococokerk met een rustige, witte faÁade, maar binnen wacht een explosie van kleur! Kijk maar eens omhoog, naar de plafondfrescoís van de Venetiaanse schilder Giambattista Tiepolo.

Venetie_santa-maria-del-rosarioTiepolo
De plafondschilderingen van Tiepolo zijn meesterwerken van illusie, met mollige engeltjes die over elkaar heen buitelen en godinnen die vanaf wolkenpartijen naar beneden kijken. Gevleugelde paarden trekken de strijdkarren van Olympische Goden verder boven de hoofden van de toeschouwers, die vol bewondering naar het plafondfresco kijken. Een lust voor het oog!

En dan hebben we het nog niet eens over de enorme omvang van de frescoís, geschilderd op plafonds en in koepels, die Tiepolo enkel kon schilderen terwijl hij op vervaarlijk wiebelende stellages stond. Nadat Tiepolo de contouren van de figuren snel in houtskool opzette, bracht hij direct de verflaag aan. Zo spontaan en perfect geschilderd lijken de figuren op het fresco bijna te leven. Sprankelend bewegen ze zich over het plafond van de kerk. Geen wonder dat Tiepolo een van de beroemdste kunstenaars van zijn tijd was!

Santa Maria del Rosario
Fondamenta delle Zattere ai Gesuati, 30123 VenetiŽ

Venetie_Santa_Maria_del_Rosario

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ