piazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marcovenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco-wintercanal grande venetievenetie

Basilica di San Marco

De Basilica di San Marco ligt aan het gelijknamige plein in VenetiŽ en is een van de hoogtepunten van een bezoek aan†VenetiŽ, ook als je de kerk alleen maar van de buitenzijde bewondert.

De kerk is vernoemd naar de heilige Marcus, wiens†relikwieŽn in de kerk bewaard worden. De allereerste kerk werd hier al in 832 gewijd, maar in latere jaren werd de kerk steeds verder uitgebreid en versierd. De huidige basiliek, die in 1094 werd voltooid, is de derde kerk die op deze plek werd gebouwd. De basiliek heeft veel oosterse invloeden, onder andere vanwege het feit dat†VenetiŽ zich lange tijd vooral op het oosten richtte, met name voor de handel. Daarom zijn er in en om de basiliek en in de gehele stad veel moorse en oosterse invloeden terug te vinden.

Venetie_basiliek

TIP-1: Met de Venice Digital Pass heb je gratis en skip-the-line toegang tot de Basiliek en Palazzo Ducale!

TIP-2: Boek een rondleiding door de San Marco-basiliek en het Dogepaleis (inclusief de Brug der Zuchten)!

Bestel hier tickets voor een rondleiding door de San Marco-basiliek

TIP-3: Bestel de ACTV Combo! Hiermee heb je gratis en skip-the-line toegang tot de San Marco Basiliek en Palazzo Ducale ťn je mag onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer (ACTV-vaporetti en bussen) in de stad VenetiŽ!

Bestel hier de ACTV Combo voor gratis openbaar vervoer en toegang tot de San Marco Basiliek en het Dogenpaleis

De basiliek deed lange tijd dienst als privť-kapel van de Venetiaanse doge. Pas in 1807 werd de kerk gewijd als kathedraal van†VenetiŽ.†De basiliek heeft als grondplan de vorm van een Grieks kruis, waarbij elke arm en het midden wordt gekroond door een koepel. De gevel is met tal van beelden, mozaieken, pinakels, de leeuw van San Marco en andere versieringen een lust voor het oog. Je weet bijna niet waar je moet kijken!

Venetie_basilica

De paarden van San Marco
Boven de ingang van de basiliek staan vier bronzen paarden, een oorlogsbuit uit het oosten. Oorspronkelijk stonden ze op een Romeinse triomfboog. Na een tijd langs een van de paardenrenbanen in Constantinopel te hebben gestaan, brachten de Venetianen de paarden naar hun eigen stad, waar ze nog altijd te zien zijn. Hoewel de beelden buiten†kopieŽn zijn, kun je binnen (in het Museo Marciano, op de galerie boven het voorportaal) nog altijd de originelen bewonderen.

Venetie_basiliek

Interieur
Wil je de San Marco-basiliek ook van binnen bewonderen, zorg dat je 's ochtends op tijd aanwezig bent, of ga tijdens een van de missen die er dagelijks worden opgedragen. Zo vermijd je de grootste drukte - en de langste rijen. Geniet binnen van de schitterendste mozaieken, het Pala d'Oro (het beroemde 'gouden altaar'), de schitterend ingelegde vloer en de schatkamer van de basiliek. Neem zeker ook de trap naar boven, voor een bezoek aan de Loggia, voor een prachtig uitzicht op het Piazza San Marco en voor een blik op de beroemde bronzen paarden.

Beklim de Campanile!
Hoewel de campanile, de klokkentoren, niet aan de kerk vastzit, zoals bij ons meestal het geval is, mag je deze toren zeker niet overslaan. Van bovenaf heb je namelijk een schitterend uitzicht over de stad!

Venetie_campanile

Openingstijden
De Basilica di San Marco is dagelijks geopend. Op maandag tot en met zaterdag is de kerk geopend van 9.45 tot 17.00 uur; op zondag van 14.00 tot 16.00 uur. de toegang is gratis, al moet je voor sommige onderdelen, zoals het Pala d'Oro, de schatkamer en het museum wel betalen. In de winter (november tot en met maart) sluiten deze extra bezienswaardigheden om 16.00 uur, De kerk zelf is dan wel gewoon tot 17.00 uur geopend.

De campanile is geopend van 9.00 tot 19.00 uur. In juli, augustus en september kun je zelfs tot 21.00 uur uitkijken over de stad aan je voeten. In de winter kun je er terecht van 9.30 tot 15.45 uur.†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...