canal grande venetievenetie-piazza-san-marco-wintervenetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marcovenetie-gondels

Operahuis Teatro La Fenice

Het Teatro La Fenice in VenetiŽ is ťťn van de belangrijkste en beroemdste operatheaters ter wereld. In 1792 opende het neo-classicistische gebouw zijn deuren in VenetiŽ, nadat het operahuis San Benedetto in 1774 was afgebrand. Zodra het herbouwd was brak er een juridisch dispuut uit tussen de grondeigenaars, de familie Venier, en het bedrijf dat het theater runde. Het bedrijf besloot uiteindelijk een eigen operatheater te bouwen op Campo San Fantin.

Dit werd La Fenice (de Feniks), refererend aan het wapenfeit dat het bedrijf de slag met de Veniers had overleefd. De keuze van de naam bleek niet erg gelukkig, want ook La Fenice werd, tot twee keer toe (in 1836 en 1996), door brand verwoest. Maar zoals het een feniks betaamt verrees ze elke keer weer in volle glorie uit haar as.

De bouw begon in juni 1790 en in mei 1792 was het theater klaar. La Fenice werd op Hemelvaartsdag,16 mei 1792, ingewijd met de opera I Giochi di Agrigento van Giovanni Paisiello (vooral bekend vanwege zijn ĎIl Barbiere di Siviglia') en sindsdien is het theater uitgegroeid tot een van de belangrijkste operahuizen ter wereld.

Venetie_teatro-la-fenice

Veel - nu nog steeds - bekende en geliefde operaís van bijvoorbeeld Gioacchino Rossini, Vicenzo Bellini en Giuseppe Verdi, beleefden in La Fenice hun premiŤre. Gaetano Donizetti kwam na de triomfen die hij in de Milaan en Napels had gevierd terug naar VenetiŽ, na een afwezigheid van meer dan zestien jaar. In de 20ste eeuw schreven componisten als Britten, Stravinsky, Nono, Berio en Bussotti speciaal stukken voor La Fenice.

Venetie_teatro-la-fenice

Brand
In december 1836 werd het theater vernield door brand. Het werd spoedig herbouwd naar ontwerp van de broers Tommaso en Giambattista Meduna. La Fenice (her)opende zijn deuren op 26 december 1837.

Nadat het theater in 1996 voor de tweede keer door brand was verwoest duurde het vijf jaar voordat serieus begonnen werd met de reconstructie. Uiteindelijk slaagde een team van tweehonderd stukadoors, houtbewerkers en andere ambachtslieden erin om in 650 dagen de ambiance van het oude theater opnieuw te creŽren. Kosten: negentig miljoen euro.†

Venetie_teatro-fenice

La Fenice werd herbouwd in 19e-eeuwse stijl op basis van een ontwerp van architect Aldo Rossi. Er werd bij het ontwerp gebruik gemaakt van foto's van de beginscŤnes van Senso (een film van Luchino Visconti uit 1954 met Alida Valli en Farley Granger in de hoofdrollen). Het theater opende zijn deuren opnieuw op 14 december 2003 met muziek van Beethoven, Wagner en Stravinsky. De eerste operaproductie was La Traviata, in november 2004.†

Interieur
Teatro La Fenice ligt ligt op een eilandje dat omringd wordt door de kanalen Rio della Veste, Rio de la Verona en Rio de líBarcaroli. Aan de buitenkant oogt het theater minder imposant dan veel van de andere historische panden in VenetiŽ. Maar schijn bedriegt, want zodra je het theater binnen stapt, kom je terecht in een andere wereld. Alles maakt indruk, van de authentieke stoelen tot de gigantische kroonluchters en van de toegepaste kleuren op wanden en versieringen tot het plafond met engelen.†

Venetie_teatro-la-fenice

Het operaseizoen loopt van januari tot juli en van september tot oktober. Op de website van Teatro La Fenice moet je vroeg van tevoren boeken, want operakaartjes zijn snel uitverkocht. Dagelijks worden er rondleidingen georganiseerd en binnen kan je koffie drinken. Een absolute aanrader!

Gran Teatro La Fenice
Campo San Fantin 1965, Venetie

Foto's Albert van den Boomen

Venetie_teatro-fenice

Venetie_teatro-la-fenice

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...