piazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetievenetie-gondelsvenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marcocanal grande venetievenetie-piazza-san-marco-winter

Palazzo Ducale

Het Palazzo Ducale, het Dogenpaleis, is een van de meest fascinerende gebouwen van†VenetiŽ, zeker als je het gebouw vanaf het water aanschouwt. De vele bogen en versieringen doen denken aan een sprookjeswereld!

Het Palazzo Ducale was lange tijd, van de negende tot en met de achttiende eeuw, het gebouw waar de doges van†VenetiŽ woonden en werkten. Naast kantoren en vergaderzalen bevonden zich hier ook de gevangeniscellen, de wapenkamers en een rechtbank. Dat alles is nog steeds te bezichtigen, waarmee het Palazzo Ducale een van de topattracties van†VenetiŽ is.

Venetie_palazzo-ducale-albert boomen

Tip 1: Bestel je tickets voor het prachtige Dogepaleis (Palazzo Ducale) van te voren online en ontloop de lange wachtrijen voor de kassa. Het ticket is ook geldig voor†Museo Correr, het Nationaal Archeologisch Museum en de Biblioteca Marciana

Bestel hier tickets voor het Dogepaleis! (inclusief entree)

Tip 2: Met de Venice Digital Pass heb je gratis en skip-the-line toegang tot Palazzo Ducale en de Basiliek!

Tip 3: Bestel tickets voor een rondleiding met gids door de geheime gangen en kamers van het Dogepaleis.

Bestel hier tickets voor een rondleiding door de geheime gangen van het Dogepaleis

Tip 4: Bestel tickets voor een rondleiding door het Dogepaleis en de San Marcobasiliek (inclusief de Brug der Zuchten)

Bestel hier tickets voor rondleiding door het Dogepaleis en de San Marcobasiliek

Tip 5:†Bestel de ACTV Combo! Hiermee heb je gratis en skip-the-line toegang tot het Palazzo Ducale en de San Marco Basiliek ťn je mag onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer (ACTV-vaporetti en bussen) in de stad VenetiŽ.

Bestelhier de ACTV Combo voor gratis openbaar vervoer en toegang tot de San Marco Basiliek en het Dogenpaleis

Tip 6:†Met de Venice Museum Pass heb je gratis toegang tot Palazzo Ducale en 11 andere musea in VenetiŽ! Bij Palazzo Ducale heb je skip-the-line toegang en hier heb je dus geen last van wachtrijen bij de kassa van het Dogepaleis.

Bestel hier de VenetiŽ Museumpas!

Venetie_monumenten-Palazzo-Ducale

Museum

Het palazzo is inmiddels niet meer als Dogepaleis in gebruik. Waar ooit de doge sliep, at en vergaderde, wandelen nu bezoekers Ė vaak met ingehouden adem vanwege alle pracht en praal. Het Dogepaleis is omgetoverd tot een schitterend museum, met onder andere de privťvertrekken van de doge, vergaderzalen, een wapenkamer, een martelkamer en de piombi, de gevangeniscellen.

Venetie_palazzo-ducale-dogepaleis

Enkele hoogtepunten van het Palazzo Ducale:
* de Scala dei Giganti (Trap der Giganten), de trap waar elke nieuwe doge officieel werd geÔnaugureerd. De trap dankt zijn naam aan de twee enorme beelden van Mars en Neptunus die bij de trappartij staan.
* de Scala díOro (Gouden Trap). De naam zegt het al: een gouden trap, ontworpen door Andrea Sansovino, met schilderingen van Alessandro Vittoria op het plafond.
* de Porta della Carta, ontworpen door de broers Giovanni en Bartolomeo Buon.
* de Sala dello Scudo (Kamer van het Wapenschild), met een reeks landkaarten uit de zestiende eeuw. Leuk om de wereld te zien zoals die toen bekend was!
* de Sala del Senato, met De Triomf van VenetiŽ door Veronese
*de Sala del Maggior Consiglio (Zaal van de Grote Raad). Hier vergaderde de doge met zoín 2000 raadsleden, die vast ook onder de indruk waren van Tintorettoís 22 meter lange Paradiso. Langs het plafond zie je een reeks portretten van alle doges.
*de schilderingen van Jeroen Bosch, met onder andere een afschrikwekkend Inferno
*de voormalige cellen, die te bereiken zijn via de Ponte dei Sospiri, de Brug der Zuchten.

Venetie_palazzo-ducale

Venetie_palazzo-ducale

Openingstijden
's Zomers (april - oktober) is het Palazzo Ducale open van 8.30 tot 19.00 uur. De laatste toegang is om 18.00 uur. 's Winters (november - maart) is het Dogenpaleis geopend van 8.30 tot 17.30 uur. De laatste toegang is dan om 16.30 uur. Op 1 januari en 25 december is het Dogenpaleis gesloten.

Venetie_dogepaleis-palazzo-ducale

Geheime route
Je kunt het Dogenpaleis op eigen gelegenheid bekijken door een kaartje te kopen bij het loket (liefst op tijd om lange rijen te vermijden), maar leuker is het om een rondleiding voor de Geheime Route te boeken.

Tijdens deze rondleiding zie je de spannendste plekken van het paleis! Via een geheime deur begin je je tocht door het paleis, met onder andere een bezoek aan de piombi (loden kamers), het cellencomplex waaruit Casanova ooit wist te ontsnappen. De rondleiding langs de geheime kamers wordt gegeven in het Italiaans, Frans en Engels.

(foto's Albert van den Boomen)

Venetie_palazzo-ducale

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...