venetie-carnavalvenetie-piazza-san-marcopiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marco-wintervenetiecanal grande venetievenetie-gondels

Santa Maria Gloriosa dei Frari

De Santa Maria Gloriosa dei Frari is een van de grootste en indrukwekkendste kerken in†VenetiŽ. De grootste schat van de kerk is Titiaans altaarstuk 'De hemelvaart'. De kerk biedt daarnaast onderdak aan het graf van Titiaan, aan de graven van enkele doges en aan een prachtig drieluik van Bellini.

De naam van de gotische kerk is afgeleid van de orde die de kerk heeft laten bouwen, de franciscanen. Frari is namelijk Venetiaans voor frater. De franciscanen waren enorm trots op dit omvangrijke bouwwerk. De kerk is 98 meter lang, 46 meter breed en 28 meter hoog Ė een enorme kolos die ineens opduikt tussen de smalle Venetiaanse steegjes en bruggetjes.

In de kerk vind je veel graven van beroemde inwoners van de stad. Het opvallendst is het graf van Antonio Canova. De marmeren piramide is een ontwerp van de beeldhouwer zelf, maar was eigenlijk bedoeld als grafmonument voor Titiaan. Toen Canova overleed, hebben zijn leerlingen het echter gebruikt om er Canovaís hart in te begraven. Titiaan is later ook wel in de Santa Maria Gloriosa dei Frari begraven, ook al overleed hij aan de pest, tegenover het oorspronkelijk voor hem bedoelde graf. In de kerk vind je verder het graf van de componist Monteverdi. Er zijn ook twee graven voor doges: dat voor doge Francesco Foscari, die 34 jaar lang over VenetiŽ regeerde, en dat voor doge NicolÚ, die slechts twee jaar aan de macht was.

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari
Campo dei Frari, San Polo 3072, 30125 VenetiŽ


Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ