venetiecanal grande venetievenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-piazza-san-marcovenetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-gondels

Gallerie dell'Accademia

De Gallerie dell'Accademia, of kortweg Accademia, in VenetiŽ biedt een uitgebreide collectie Venetiaanse en Italiaanse schilderkunst, met in de hoofdrol Bellini, Carpaccio, Giorgione, Tintoretto, Tiepolo, Titiaan, Canaletto, Veronese en Da Vinci.

De Accademia is gevstigd in de Accademia delle Belle Arti in VenetiŽ, die eind achttiende eeuw werd opgericht als de plaatselijke kunstacademie. De schilderijen waren dus eerst en vooral bedoeld als studieobject; pas later openden de deuren zich ook voor gewoon publiek.

Tip van de redactie van Venetie-Nu: bestel je ticket(s) voor de Gallerie d'Accademia online en ontloop de wachtrij.†Venetie_Galleria_dell'Accademia

Collectie
De collectie is ondergebracht in drie gebouwen: de Scuola Grande di Santa Maria della Carita, de bijbehorende kerk, gewijd aan Maria, en het bijbehorende klooster.†In vergelijking met andere Italiaanse kunstmusea is de Gallerie dell'Accademia relatief klein en dus goed 'behapbaar'. Neem de tijd om alle kunstwerken goed op je in te laten werken en je te laten betoveren door het oude VenetiŽ dat de schilders hebben vastgelegd.

De zalen van de Accademia hangen vol met de meest schitterende werken van Venetiaanse meesters. Smaken verschillen, maar het favorietenlijstje van onze redacteuren ziet er als volgt uit:

*Tempesta (Onweer), van Giorgione
*Madonna in Trono col Bambino e i Santi, van Giovanni Belli
*De tempelgang van Maria, van Titiaan
*Wonderen van het Reliek van het Ware Kruis, van Bellini en Carpaccio
*Feestmaal in het huis van Levi, van Veronese
*Pieta, van Titiaan
*Madonna dei Camerlenghi, Tintoretto
*Canaletto's stadsgezichten
* Schetsen van Leonardo da Vinci, waaronder de beroemde Uomo Vitruviano (Mens van Vitruvius)

Wie uitleg wil bij de schilderwerken, kan een audiotour nemen of een rondleiding boeken (in het Italiaans of Engels).

Gallerie dell'Accademia
Campo della Caritŗ 1050, VenetiŽ†
Venetie_musea-gallerie-dell-accademia-g.jpg

Venetie_Galleria_dell'Accademia

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ