canal grande venetievenetie-gondelsvenetievenetie-piazza-san-marcovenetie-piazza-san-marco-winterpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-carnaval

Palazzo Cini

Palazzo Cini Gallery aan de Campo San Vio in Dorsoduro, is sinds 1984 een museum. Een prachtig voorbeeld van een geslaagde combinatie van woonhuis en verzameling in VenetiŽ. Het was Vittorio Cini (1885-1977) die de basis heeft gelegd voor de schitterende kunstcollectie.

Cini was ťťn van de belangrijkste industriŽlen in het 20ste eeuwse ItaliŽ. Daarnaast was hij ook actief in de politiek, een gulle filantroop (onder bekend vanwege de Giorgio Cini Foundation, een cultureel centrum op het eiland San Giorgio Maggiore) en een hartstochtelijk kunstverzamelaar. In 1919 kocht hij het Palazzo Foscari aan het Canal Grande in VenetiŽ, ooit gebouwd voor Elizabeth Venier Foscari in 1563-1565. Een paar jaar later werd het Palazzo Foscari verbonden met het buurpaleis, gebouwd voor Vicenzo Grimani in 1564-1567 en in de eerste helft van de 20ste eeuw eigendom van de Santa Maria Formosa tak van de Grimaniís.

Venetie_palazzo-cini-museum

Eenmaal in bezit van Vittorio Cini werd het dubbelpaleis in de jaren dertig een belangrijk decor voor recepties waar de Italiaanse happy few acte de presence gaf. De verzameling groeide in de jaren veertig en vijftig uit tot een, voor Italiaanse begrippen, unieke en zeldzame collectie schilderijen, beeldhouwwerk, glas, emaille, porselein en bronzen. Toen Vittorio Cini in 1977 overleed werd zijn verzameling verdeeld onder zijn drie dochters. De jongste, Yana, kreeg de schilderijen uit Toscane en midden-ItaliŽ. Zij besloot een deel van de schilderijen, een aantal sculpturen en voorbeelden van decoratieve kunst te doneren aan de Giorgio Cini Foundation. Hiermee legde zij de basis voor een openbaar museum dat in 1984 daadwerkelijk gerealiseerd werd in het Palazzo Cini zelf.

Venetie_palazzo-cini

Het museum
De Gallery is uniek in VenetiŽ, niet alleen vanwege de combinatie van woonhuis en verzameling, maar vooral ook vanwege het grote aantal Toscaanse Ďprimitievení in de collectie, alleen geŽvenaard door de collectie die te zien is in Girogio Franchetti Gallery aan het Caí díOro. Zo kan je er meesterstukken bewonderen van Florentijnse schilders als Filippo Lippi, Fra Angelico, Botticelli (Het oordeel van Paris), Piero di Cosimo (Madonna met kind en twee engelen) en Pontormo (Portret van twee vrienden).

In een zaal die gewijd is aan de kunstenaarsschool uit Ferrara hangt werk van onder andere Marco Zoppo, Baldassarre díEste, Ludovico Mazzolino en Lorenzo Costa. Het hoogtepunt is zonder meer een paneel met een allegorische voorstelling van Dossi Dossi, dat ooit deel uitmaakte van een plafondschildering in de slaapkamer van Alfonso I díEste in het Estense kasteel in Ferrara.

Venetie_Palazzo-Cini_museum

Naast al het schilderwerk valt er nog veel meer te genieten in Palazzo Cini. Met name de decoratieve kunsten komen ruimschoots aan bod met bijvoorbeeld een 18de eeuws porseleinen tafelservies, glaswerk en meubels, waaronder een een 18de eeuwse chaisse longe uit Napels. De Toscaanse en de Ferrarese zaal zijn het bekendst, maar laat je vooral verrassen door wat er nog meer te genieten valt in dit wonderschone museum. Het museum maakt deel uit van de ĎVenetiaanse museum-mijlí en ligt tussen de Accademia, het Peggy Guggenheim Museum en de Punta della Dogana. Helaas is het museum maar zes maanden per jaar geopend.

Palazzo Cini
Campo San Vio, Dorsoduro 864, VenetiŽ
Openingstijden: in de maanden mei tot en met oktober van woensdag tot en met maandag van 13.00 tot 19.00 uur. Op dinsdag is het museum gesloten.
Toegangsprijs: 10 euro. Op de website van het museum vind je een groot aantal uitzonderingen op de standaardprijs.†

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ