piazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-carnavalvenetie-gondelsvenetievenetie-piazza-san-marcocanal grande venetievenetie-piazza-san-marco-winter

Palazzo Mocenigo: over de rol van mode en parfum in VenetiŽ

Het 17de eeuwse stadspaleis Palazzo Mocenigo, gelegen vlakbij de beroemde ĎBochtí in het Canal Grande in VenetiŽ, was tot zeer recent het woonhuis van een van de belangrijkste Venetiaanse families.

De familie Mocenigo leverde bijvoorbeeld zeven doges (de hoogste Ďbaasí van de Republiek VenetiŽ) in de periode tussen 1414 tot 1778. Het Palazzo is nu een museum, waarin de geest van de Mocenigoís nog goed voelbaar is in de prachtig ingerichte en gedecoreerde ruimten. Veel zalen zijn voorzien van schilderijen die de glorie van de familie verheerlijken. Indrukwekkend zijn de plafondfrescoís die ter gelegenheid van het huwelijk tussen de neef van Alvise IV Mocenigo (doge van 1763-1778) met Laura Corner in 1787.

Venetie_Palazzo_Mocenigo

Mode
Het museum wil vooral de elegante en verfijnde smaak laten zien van een Venetiaanse aristocratische familie in de 17de en 18de eeuw. Smaak, die niet alleen tot uiting kwam in de inrichting van de residentie, maar ook in de stijlvolle wijze van kleden. Paspoppen tonen waardevolle kleren en accessoires, die getuigen van de uitzonderlijk hoge kwaliteit van de ambachtslieden en van de luxe elegantie waar de Venetianen beroemd om waren.

Parfum
Uniek is de aandacht voor de rol van VenetiŽ in de productie van parfum. Een logische rol als je bedenkt wat parfum doet: het voegt een sterk element toe aan je presentatie naar de buitenwereld. Het is als het ware je tweede huid en kleding je derde. Vijf ruimtes zijn ingericht om deze rol van alle kanten te belichten.

Het studiecentrum dat aan het museum verbonden is heeft een speciale sectie die zich bezighoudt met de bestudering van de sleutelrol die VenetiŽ gespeeld heeft in de geschiedenis van de ontwikkeling van de esthetische, cosmetische en industriŽle kanten van parfum. Bezoekers kunnen deelnemen aan een workshop parfum maken onder leiding van een echte Ďparfum-meesterí.†

Venetie_palazzo-mocenigo-parfum

Palazzo Mocenigo
Santa Croce 1992, VenetiŽ.
Openingstijden: van 1 november tot 31 maart van 10.00 tot 16.00 uur. Van 1 april tot 31 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten. Toegangsprijs: 8 euro per volwassene. Er zijn echter een heleboel uitzonderingen op de prijs, kijk daarvoor op de website van het museum.

Palazzo Mocenigo

Kort filmpje over wat je kunt verwachten bij je bezoek aan het museum Palazzo Mocenigo in VenetiŽ.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ