venetie-piazza-san-marcocanal grande venetievenetie-gondelsvenetie-carnavalvenetievenetie-piazza-san-marco-winterpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demol

Een van de mooiste 'huis-musea' van VenetiŽ

Het museum Fondazione Querini Stampalia is een typisch 18de eeuws 'huis-museum', ťťn van de mooiste van VenetiŽ en een van de best bewaard gebeleven 'stadshuizen' van Europa. De Fondazione Querini Stampalia is in 1869 gesticht door de laatste afstammeling van de oude Venetiaanse familie Querini Stampalia.

Venetie_fondazione-querini

Het museum is het enige in VenetiŽ dat de totale erfenis van ťťn van de oudste familie van de Republiek in beheer heeft. Dit gekoesterd kleinood, schitterend gerenoveerd en van een adembenemende schoonheid, ligt tussen de San Marco en de Santi Giavanni e Paolo aan het Campo Santa Maria Formosa in de wijk Castello.

Venetie_fondazione-querini-museum

Oude naast nieuwe kunst
Om van het stadspaleisje een museum te maken is de architect Carlo Scarpa aan de slag gegaan met de benedenverdieping, waar ook een auditorium is (ontworpen door Maria Botta), de prachtige besloten tuin en het exterieur (onder andere de bijzondere toegangsbrug).

Venetie_fondazione-querini-museum

De collectie bestaat onder meer uit 400 schilderijen afkomstig uit de nalatenschap van de Queriniís met werken van Bellini, Tiepolo en Longhi. Vlaamse wandtapijten, porselein en glaswerk, meubels, sculpturen en muziekinstrumenten. Maar ook persoonlijke objecten uit het dagelijks leven van de Queriniís.

Het museum heeft de huiselijke atmosfeer weten te behouden en biedt tegelijkertijd ruimte voor concerten en tentoonstellingen van oude, moderne (19de en 20ste eeuwse kunst) en hedendaagse kunst.

Venetie_fondazione-querini

Bibliotheek en koffie
De Querini Stampalia Bibliotheek bezit meer dan 350.000 oude en nieuwe boeken. De entree is gratis en de bibliotheek is ook ís avonds geopend. Er is een leeszaal waar je toegang hebt tot ruim 32.000 boeken, meer dan 350 kranten en tijdschriften, 20 nationale en internationale kranten en vrij internet op je eigen computer.
Een prima plek voor een regenachtige middag! Het museum heeft ook een koffieshop.

Museo Fondazitione Querini Stampalia
Campo Santa Maria Formosa, VenetiŽ

Venetie_fondazione-querini-tuin

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...