canal grande venetievenetie-piazza-san-marco-winterpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetievenetie-piazza-san-marcovenetie-gondelsvenetie-carnaval

Scuola Grande di San Rocco

VenetiŽ staat bekend om de scuole, letterlijk vertaald Ďscholení. Het waren eigenlijk eerder een soort gilden, die een belangrijke rol in het dagelijks leven vervulden. De belangrijkste scuola in VenetiŽ is die van San Rocco.

Venetie_musea-scuola-grande-di-san-rocco

De Scuola Grande di San Rocco telde zeshonderd leden en werd in 1478 gesticht, ter ere van de heilige Rochus, die volgens de Venetianen een belangrijke rol speelde bij het overwinnen van de pest. Na het winnen van een door de scuola uitgeschreven ontwerpwedstrijd schilderde Tintoretto hier in de loop van 25 jaar maar liefst 54 schilderijen, waaronder de Verheerlijkte Rochus op het plafond van de Sala dellíAlbergo.

Venetie_musea-scuola-grande-di-san-rocco-k-.jpgIn dezelfde zaal zie je ook Tintorettoís reusachtige Kruisiging, een van de mooiste schilderijen in heel ItaliŽ. Volgens de 19e-eeuwse kunstcriticus John Ruskin†kon geen enkele analyse of lofprijzing dit schilderij rechtdoen.

De Annunciatie in de Benedenzaal maakte Tintoretto toen hij de 60 al was gepasseerd. Zijn stijl heeft echter nog niets aan kracht ingeboet, het is een zeer expressief werk. †

Scuola Grande di San Rocco
San Polo 3054, VenetiŽ†

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venezia

Mooie beelden van Oliver Astrologo van het nog rustige VenetiŽ in de vroge ochtend en de oude ambachten die achter gesloten deuren nog altijd plaats vinden in VenetiŽ.