canal grande venetievenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-piazza-san-marcopiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-gondelsvenetievenetie-carnaval

Geheime tuinen in VenetiŽ

VenetiŽ is rijk aan prachtige tuinen. Sommige zijn zichtbaar, voor andere moet je meer moeite doen. Eťn van deze 'geheime tuinen', ligt in een stille uithoek in het noordwestelijk deel van Cannaregio, vlakbij de Chiesa Madonna dell'Orto, de mooiste gotische kerk van VenetiŽ.

Lopend over de Fondamenta Contarini richting de Sacca della Misericordia kom je langs een van de Ďgeheimeí†tuinen van VenetiŽ, een heerlijke plek voor stiltezoekers. De tuin behoort tot het Casa Cardinale Piazza (voorheen het Palazzo Minelli Spada), waar de dienaressen van het Heilig Hart van Christus een seniorenhuis runnen en een jeugdherberg.

Venetie_casa-cardinal

De nonnen vinden het leuk om je de tuin te laten zien. Je hoeft slechts op de bel bij het toegangshek te drukken. In de kapel van het Casa Cardinale Piazza bevindt zich op de begane grond een bijzonder altaar uit het begin van de 16de eeuw. ĎEcco homoí, het lijden van Christus, bijgestaan door twee engelen. Na recent onderzoek blijkt het altaar gemaakt te zijn door de beroemde beeldhouwer Giammaria Mosca in 1525. Helaas is de kapel niet toegankelijk voor bezoekers.

Venetie_casa-cardinal

Hotspot en stilteplek†
De tuin omvat delen van de tuinen van het Palazzo Contarini dal Zaffo en de Picocola Casa della Providenza Cottolengo. Omgeven door laurierbomen en rozen-bogen leidt een prachtige laan door de tuin naar het noordelijk deel van de lagune. De tuin is omgeven met verhalen. Volgens ťťn van de legendes werd de schilder Morto da Feltre, op deze plek hopeloos verliefd op Cecilia, het favoriete model van de schilder Giorgione. Zijn naam zegt al genoeg over de afloopÖ

Venetie_palazzo-contarini-zaffo

Het Palazzo Contarini dal Zaffo is in de 16de eeuw gebouwd voor kardinaal Casparo Contarini. De familie Contarini behoorde tot de elite van Venetie en leverden in de loop der tijden een aantal Doges. De tuin behoort tot de mooiste renaissancetuinen in VenetiŽ. Het Cottolengo Instituut draagt samen met de Casa Cardinal Piazza zorg voor het onderhoud. Tot de tuin behoort ook een zomerhuis, de Casa degli Spiriti waar in het verleden kunstenaars, literatoren en geleerden als Titiaan, Sansovino en Pietro Aretino bijeen kwamen.

Venetie_Palazzo_Contarini_Zaffo

De tuin was prachtig gedecoreerd met standbeelden en fonteinen en mede dankzij het magnifiek uitzicht over de noordelijke laguna was het in de 16de tot 18de eeuw een favoriete hotspot voor feesten en partijen. In de 19de eeuw veranderde de tuin in een hout-opslag. Pas in de 20ste eeuw werd ze weer in haar oorspronkelijke schoonheid hersteld en bezongen door dichters en schrijvers als Joseph Brodsky en DíAnnunzio.

TIP: Wil je een rustige plek om je terug te trekken in VenetiŽ en toch dichtbij de watertaxi's, vaporetto's en het treinstation dan is het luxe†tuinappartement†(voor 3 tot 4 personen, 1580 euro per week) gelegen achter de Madonna dell 'Orto misschien wel iets voor jou.

Venetie_tuin-francesco-guardi
†††††††††††††††††††††††††††††††††††† De tuin geschilderd door Francesco Guardi in 1770

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...