venetievenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-carnavalvenetie-gondelscanal grande venetievenetie-piazza-san-marcopiazza-san-marco-venetie-copyright stef demol

Sarde in saor - zoetzure sardines

Saor is een marinade met als belangrijkste ingrediŽnt ui. Het recept ontstond in de 14e eeuw. Traditioneel bereiden de Venetianen dit gerecht voor het Festa del Redentore, de derde zaterdag van juli waarop men de pestepidemie van 1577 herdenkt. Ze eten de visjes dan aan boord van boten. Men serveert het gerecht het hele jaar door als hapje in de bŗcari en als voorgerecht in de restaurants.

Venetie_Recepten_Sarde_en_Saor_zoetzure_sardinesRecept voor 6 personen
Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 20 minuten
Rusttijd: minimaal 24 uur

IngrediŽnten
500 g witte uien
1 glaasje olijfolie
4 dl azijn
1 kg verse sardines
bloem
1 l frituurolie
enkele rozijnen (eventueel)
enkele pijnboompitten (eventueel)
kaneel (eventueel)

Bereidingswijze
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de olijfolie in een grote braadpan met antiaanbaklaag. Voeg de uien toe en fruit ze op laag vuur tot ze goudbruin zijn. Voeg de azijn toe en kook nog 5 minuten. Haal de pan van het vuur. Maak de sardines schoon. Verwijder de kop en de ingewanden. Dep de sardines droog met keukenpapier en bestuif met bloem. Frituur ze in de hete frituurolie tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Leg in een schaal een laag sardines, leg daarop een laag uien en herhaal tot de ingrediŽnten op zijn. Giet er het nog warme bakvocht van de uien over (tot de sardines geheel onder staan), dek af met plasticfolie en zet minstens 24 uur in de koelkast voor je het serveert.

Variant
Vervang de sardines door andere visjes, zoals tongetjes (sfogi).

Opmerking
In de winter kun je het caloriegehalte van dit gerecht wat opkrikken door rozijnen (die je vooraf in water weekt), pijnboompitten en enkele snufjes kaneel toe te voegen aan de sardines voor je de marinade erover giet.

Dit gerecht staat in Recepten uit VenetiŽ van Laura Zavan op de pagina met boeken en kookboeken over VenetiŽ.

Venetie_Boeken_recepten_uit_venetieRecepten uit VenetiŽ
Laura Zavan
Good Cook B.V., 2014
ISBN 9789461431004
Ä24,95Bestel Recepten uit VenetiŽ bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venezia

Mooie beelden van Oliver Astrologo van het nog rustige VenetiŽ in de vroge ochtend en de oude ambachten die achter gesloten deuren nog altijd plaats vinden in VenetiŽ.