venetievenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marcovenetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marco-wintercanal grande venetie

Sarde in saor - zoetzure sardines

Saor is een marinade met als belangrijkste ingrediënt ui. Het recept ontstond in de 14e eeuw. Traditioneel bereiden de Venetianen dit gerecht voor het Festa del Redentore, de derde zaterdag van juli waarop men de pestepidemie van 1577 herdenkt. Ze eten de visjes dan aan boord van boten. Men serveert het gerecht het hele jaar door als hapje in de bàcari en als voorgerecht in de restaurants.

Venetie_Recepten_Sarde_en_Saor_zoetzure_sardinesRecept voor 6 personen
Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 20 minuten
Rusttijd: minimaal 24 uur

Ingrediënten
500 g witte uien
1 glaasje olijfolie
4 dl azijn
1 kg verse sardines
bloem
1 l frituurolie
enkele rozijnen (eventueel)
enkele pijnboompitten (eventueel)
kaneel (eventueel)

Bereidingswijze
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de olijfolie in een grote braadpan met antiaanbaklaag. Voeg de uien toe en fruit ze op laag vuur tot ze goudbruin zijn. Voeg de azijn toe en kook nog 5 minuten. Haal de pan van het vuur. Maak de sardines schoon. Verwijder de kop en de ingewanden. Dep de sardines droog met keukenpapier en bestuif met bloem. Frituur ze in de hete frituurolie tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Leg in een schaal een laag sardines, leg daarop een laag uien en herhaal tot de ingrediënten op zijn. Giet er het nog warme bakvocht van de uien over (tot de sardines geheel onder staan), dek af met plasticfolie en zet minstens 24 uur in de koelkast voor je het serveert.

Variant
Vervang de sardines door andere visjes, zoals tongetjes (sfogi).

Opmerking
In de winter kun je het caloriegehalte van dit gerecht wat opkrikken door rozijnen (die je vooraf in water weekt), pijnboompitten en enkele snufjes kaneel toe te voegen aan de sardines voor je de marinade erover giet.

Dit gerecht staat in Recepten uit Venetië van Laura Zavan op de pagina met boeken en kookboeken over Venetië.

Venetie_Boeken_recepten_uit_venetieRecepten uit Venetië
Laura Zavan
Good Cook B.V., 2014
ISBN 9789461431004
€24,95



Bestel Recepten uit Venetië bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...