Spaghetti alle vongole
Spaghetti alle vongole is het populairste recept uit het midden en zuiden van Italië. De letterlijke Nederlandse vertaling is 'spaghetti met venusschelpen'. Het gerecht kan ook met een andere pastasoort gegeten worden, zoals linguine of tagliatelle of met ander zeebanket zoals cozze (mosselen) of datteri (zeedadels). En de saus wordt met of zonder tomaten gemaakt.
Ingrediënten
(voor 4-6 personen)
1 kilo verse vongole (venusschelpen)
500 g rijpe tomaten
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 eetl. extra vergine olijfolie
zout en versgemalen peper
1 theel. suiker
3 eetl. fijngesneden bladpeterselie
400 g spaghetti of spaghettini
Bereidingswijze
Maak de schelpen schoon en doe ze in een grote pan met een vingerhoogte water, zet het deksel erop en stoom de schelpen open. Snijd de tomaten in vieren en pureer ze romig in een keukenmachine (ze hoeven niet ontveld te worden). Fruit de knoflook in 1 eetlepel olie op laag vuur tot hij gaat kleuren, doe de gepureerde tomaten erbij met zout, peper en suiker en laat de saus 15 minuten op halfhoog vuur pruttelen. Verwarm hem als de pasta klaar is en roer de peterselie erdoor.
Kook de pasta in kokend water met zout al dente, giet hem af en meng de saus en de overgebleven olie erdoor. Serveer elke portie met eens schep schelpdieren en het gezeefde schelpdierenkookvocht. Geef er geen geraspte kaas bij.