Venetiaanse rijst en erwten
Risi e bisi is een klassiek Venetiaans gerecht. Het zit ergens tussen soep en risotto in, doordat het iets droger is dan een soep en iets natter dan een risotto.
Porties: 4-6
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 35-40 minuten
Ingredienten:
60 g boter
2 el extra vierge olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
120 g pancetta, in kleine blokjes gesneden
300 g verse of bevroren erwten
1,5 liter kippenbouillon, kokend
300 g risottorijst
60 g vers geraspte Parmezaanse kaas
½ kopje grof gesneden verse peterselie, om te garneren
Bereidingswijze
Smelt de boter met de olie in een steelpan op laag vuur. Voeg de ui toe en bak tot hij zacht en goudbruin is, ongeveer 10 minuten. Verhoog het vuur naar middelhoog, voeg de pancetta toe en bak goudbruin, ongeveer 5 minuten.
Voeg de erwten toe en breng ze op smaak met zout. Roer ze een minuutje of twee door met de uien. Voeg de helft van de kippenbouillon toe en laat 4-5 minuten sudderen. Voeg vervolgens de rijst toe samen met de rest van de bouillon, en laat rustig sudderen totdat de rijst zacht is maar nog wel een beetje stevig, 15-20 minuten.
Roer de kaas erdoor, en breng eventueel nog verder op smaak. Schep de risi & bisi in kommen, garneer met de peterselie en dien warm op.