www.venetie-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
venetie-piazza-san-marco-wintervenetievenetie-canal-grandevenetie-lagune-eilandenvenetie-carnavalgondels-venetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-piazza san marcocarnaval-venetiecanal grande venetie

Recept voor Fritole Veneziane - Venetiaanse beignets

Carnaval in VenetiŽ is onlosmakelijk verbonden met fritole! In 1570 beschreef Bartolomeo Scappi (de kok van paus Pius V) in zijn boek 'Opera dellíartedel cucinare', fritole als een soort Venetiaanse dolce (gebak). Hij bereidde ze met rozenwater en saffraan.

Venetie_recepten_fritole_venezianeIn de 18e eeuw werden de fritole het Venetiaanse dessert bij uitstek. In een van de komedies van Carlo Goldoni spelen de fritolere, de straatventers die fritole maakten en verkochten in VenetiŽ, een rol.

Recept voor 6 personen:

Voorbereiding: 30 minuten
Rusttijd: 4 uur
Bereiding: 30 minuten

IngrediŽnten:
110 g kleine rozijnen
1,5 dl grappa of rum
30 g verse bakkersgist (of 12 g instantgist)
80 g suiker
500 g bloem
2 eieren
1,5 dl melk
geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel (biologisch)
50 g pijnboompitten
2 l arachideolie
zout
poedersuiker

Bereidingswijze
Week de rozijnen in de grappa. Los de bakkersgist op in 0,5 dl lauw water, samen met 1 theelepel suiker. Meng in een grote kom de bloem met de losgeklopte eieren, de melk, de rest van de suiker, Ĺ theelepel zout en de geraspte schil van de citrusvruchten. Voeg de gist, de pijnboompitten, de uitgelekte rozijnen en de grappa toe en meng goed tot een soepel en glanzend deeg (reken op 10 minuten). Als het deeg te dik is,† voeg je nog een beetje melk of water toe.

Dek het deeg af met een schone theedoek en laat 4 uur rijzen op een lauwwarme plek. Kneed het deeg nog enkele minuten. Verhit de olie in een grote pan, rol deegballetjes zo groot als een noot met behulp van twee eetlepels. Frituur de balletjes in kleine porties gedurende acht minuten in de hete olie. Haal ze met een schuimspaan uit de olie als ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de warme fritole met poedersuiker.

Variant
In VenetiŽ worden fritole ook gevuld met crŤme of met sabayon geserveerd.
Onweerstaanbaar lekker!!!

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...