www.venetie-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
piazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-lagune-eilandencanal grande venetievenetie-piazza-san-marco-wintercarnaval-venetievenetie-canal-grandevenetie-piazza san marcogondels-venetievenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco-wintervenetie

Zaletti Venetiaanse maÔsgriesmeelkoekjes

Deze typisch Venetiaanse koekjes danken hun naam aan het gele maÔsgriesmeel (gialla in het Italiaans) waarvan ze worden gemaakt. Ze werden oorspronkelijk gialletti en later zaletti genoemd. In de tweede helft van de 18e eeuw werden ze in de carnavalsperiode op straat verkocht door straatventers. De toneelschrijver Carlo Goldoni vermeldde ze al in een van zijn komedies. Tegenwoordig zijn ze, gelukkig voor ons, het hele jaar door verkrijgbaar in de banketbakkerijen.

Venetie_Recepten_ZalettiRecept voor circa 20 koekjes
Voorbereiding: 20 minuten
Rusttijd: 1 uur 15 minuten
Bereiding: 15 tot 20 minuten

IngrediŽnten:
50 g rozijnen
0,5 dl grappa (of brandewijn)
125 g fijn maÔsgriesmeel
125 g tarwebloem
2,5 g instantgist
1 snufje zout
100 g suiker
80 g koude boter
1 heel ei + 1 eidooier
geraspte schil van 1 biologische citroen
1 mespuntje vanillepoeder

Bereidingswijze:
Week de rozijnen in de grappa gemengd met een beetje water. Meng het maÔsgriesmeel met de bloem, de gist en het zout. Verwerk in een kom of de keukenmachine de suiker en de in blokjes verdeelde koude boter tot een grof mengsel. Voeg het hele ei en de eidooier toe en meng. Voeg het bloemmengsel, de geraspte citroenschil en het vanillepoeder toe aan de boter en kneed het deeg kort. Voeg de geweekte rozijnen toe. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 170 įC. Rol het deeg uit en rol er een worst met een diameter van 3 tot 5 cm van. Snijd de worst in stukken van 7 cm en vorm van elk stuk een ovalen koekje. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de koekjes op. Zet nog 15 minuten in de koelkast. Bak de koekjes vervolgens ongeveer 15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn. De koekjes zullen nog een beetje zacht zijn als ze net uit de oven komen, maar ze worden harder tijdens het afkoelen.

Tip: Bewaar de koekjes in een blikken koektrommel, ze zijn dan drie weken houdbaar. Op elk tijdstip van de dag lekker!

Dit gerecht staat in Recepten uit VenetiŽ van Laura Zavan op onze pagina met boeken en kookboeken over VenetiŽ.

Venetie_Boeken_recepten_uit_venetieRecepten uit VenetiŽ
Laura Zavan
Good Cook B.V., 2014
ISBN 9789461431004
Ä24,95



Bestel Recepten uit VenetiŽ bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ