venetievenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marcovenetie-piazza-san-marco-winterpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolcanal grande venetievenetie-carnaval

Veneto

Veneto, met hoofdstad VenetiŽ, is een van de welvarendste regio's van ItaliŽ en rijk aan cultuurschatten. In dit boek komt vooral de laagvlakte in het zuiden aan bod, van Verona bij het Gardameer tot VenetiŽ aan de Adriatische Zee.

Venetie_Boeken_Veneto_Evert_de_RooijIn dit belangrijke landbouwgebied wordt veel wijn geproduceerd, van prosecco in het oosten tot Lugana in het westen. Ten zuiden van de kunststeden Padua en Vicenza Ė de geboortestad van de architect Palladio Ė wordt de laagvlakte onderbroken door de zacht glooiende heuvels van de Monte Berici en de Colli Euganei, waar de dichter Petrarca zijn laatste jaren sleet. Dit gebied maakte lang deel uit van de Republiek VenetiŽ en dat is er nog goed aan af te zien. Verona, de stad van Romeo & Julia en fraai gelegen aan de Adige, vertoont sporen van een glorieus verleden, zoals de Arena.

In de oude universiteitsstad Padua, waar de wieg stond van de schilder Mantegna, is het heerlijk flaneren in de binnenstad. Een espresso op het terras van CaffŤ Pedrocchi is na een bezoek aan de door Giotto weergaloos beschilderde Cappella degli Scrovegni een must. Vicenza en omgeving geven een staalkaart van de bouwkunst van Palladio, zoals het Teatro Olimpico en de Villa Rotonda. Om over VenetiŽ, de parel aan de Adriatische kust, maar te zwijgen. Veneto, dat is genieten geblazen!

Evert de Rooij (1952) studeerde Sociale Geografie maar besloot om als wielerjournalist door de wereld te gaan reizen. Hij verloor zijn hart in ItaliŽ, waarover hij inmiddels negen reisboeken schreef.†Hij schreef o.a. ook een boek over het Gardameer†Lago di Garda - een meer vol verhalen†en eerder over Venetie in†Verrassend VenetiŽ.

Veneto
Met Verona, Vicenza, Padua en Chioggia
Evert de Rooij
Passe-Partout, 2021
ISBN 9789493160958
Ä22,50

Bestel Veneto bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...