venetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-gondelscanal grande venetievenetie-piazza-san-marcovenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-carnaval

Naar ItaliŽ met de auto? Dit moet je meenemen

Het is ieder jaar weer feest: de autorit naar de camping aan de Venetiaanse Riviera of het Gardameer. Vaak kom je er halverwege de rit pas achter wat je dit keer weer vergeten bent. Het is natuurlijk vervelend als je de tentharingen voor de tent thuis hebt laten liggen. Maar het wordt helemaal lastig als je iets vergeet wat verplicht is, zoals je kentekenbewijs of een milieusticker. En is je autoverzekering eigenlijk wel geldig in het buitenland? Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom vakantiestress.

Ik ga op reis en neem meeÖ†
Als je je als gezin voorbereidt op een autovakantie naar ItaliŽ, kan je rekenen op een grote hoeveelheid bagage. Maar naast alle koffers en kampeerspullen is er nog meer waar je aan moet denken. Zo zijn er een aantal dingen die je verplicht moet meenemen, ongeacht je vakantiebestemming. Denk aan je rijbewijs, paspoort en kentekenbewijs (alle info op de website van de overheid).†

De regels in ItaliŽ†
In de Europese landen zijn er verschillende regels voor accessoires die je verplicht in je auto moet hebben. In ItaliŽ valt het wat dat betreft mee. Volgens de ANWB zijn alleen een gevarendriehoek en veiligheidshesje (voor alle inzittenden!) verplicht. In geval van pech zet je de gevarendriehoek achter het voertuig: op de snelweg op een afstand van zoín 100 meter en op overige wegen ongeveer 50 meter.

Naast deze twee verplichte accessoires, zijn er ook nog spullen die handig zijn om mee te nemen. Denk aan het volgende: ē reservesleutel van je auto
ē reservelampen
ē EHBO-doos
ē Europees schadeformulier
ē goedgekeurde brandblusser
ē voor alle brillendragers: een reservebril

Venetie_autoverzekering-vakantie-auto Verplichte items in de doorreislanden
Afhankelijk van waar je precies in ItaliŽ op vakantie gaat, reis je onderweg door landen als BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Check dus ook goed wat je in die landen verplicht in je kofferbak moet hebben liggen. Een volledig overzicht vind je hier.

Ga je via Duitsland richting VenetiŽ en†wil je overnachten in een Duitse stad, dan moet je bijvoorbeeld denken aan een milieusticker voor Duitsland. Om de luchtkwaliteit in de centra van steden te verbeteren heeft Duitsland milieuzones, Umweltzones in het Duits, ingevoerd. Op dit moment zijn er Umweltzones in meer dan 70 steden en gebieden in Duitsland. In deze steden is de Duitse milieusticker verplicht. Je kunt de milieusticker Duitsland onder andere kopen bij de ANWB.†

Verkeersregels en tolwegen
Voor de meeste Italiaanse snelwegen betaal je tol. Je kunt overal contant betalen en met de bekende creditcards (zoals Visa), maar bij veel tolstations worden ook de Nederlandse bankpassen geaccepteerd. Een actueel overzicht van de toltarieven vind je op autostrade.it.

De verkeersregels in ItaliŽ wijken over het algemeen niet heel veel af van de Nederlandse. Toch zijn er wel wat verschillen, waardoor het verstandig is je hier van tevoren even in te verdiepen. Zo is er een streng beleid op het gebied van alcohol: wanneer je wordt aangehouden met een promillage van 0,8 of hoger, loop je het risico de gevangenis in te gaan. En let, met name in de grote steden als Milaan en Rome, op de borden met Zone a Traffico Limitato. Dat zijn zones waar je met de auto niet in mag. Doe je dit toch, dan kun je rekenen op een forse bekeuring.

Venetie_auto-tol-italie

Autoverzekering in ItaliŽ
Je autoverzekering is in ItaliŽ gewoon geldig. Desondanks kan het geen kwaad om eens te bekijken of je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent of een ruimere dekking krijgt. Je autoverzekering vergelijken kost namelijk niet zoveel tijd.

Het is ook handig om je groene kaart mee te nemen, dit is namelijk een internationaal verzekeringsbewijs. Ook staan er handige telefoonnummers op die je kunt bellen in geval van pech of schade.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ