Cicchetti, tapas uit Venetië
Cicchetti zijn de Venetiaanse variant van tapas en zij worden in Venetië vooral geserveerd in wijnbarretjes, uiteraard vergezeld van een goed glas wijn.
Cicchetti zijn hapjes, die vooral rond aperitivo-tijd worden geserveerd in de bàcari, de wijnbarretjes in Venetië. Ze zijn vaak heel lekker en je eet er dan vaak zo veel dat je niet meer hoeft te dineren. De cicchetti zijn uniek voor Venetië, in andere delen van Italië komen ze bijna niet voor.
Stap aan het einde van de middag een wijnbar binnen en maak een keuze uit de hapjes die op de toonbank of in een vitrine staan uitgestald, met o.a. sarde in saor (sardines in een zoetzure saus), capesante gratinate (gegratineerde sint-jakobsschelpen), seppie alla veneziana (inktvis), polpettine (gehaktballetjes), baccalà mantecato (crème van gezouten en gedroogde kabeljauw), Venetiaanse crostini, garnalen, artisjokken...
Enkele favoriete adresjes van de redactie van Venetie-Nu voor de lekkerste cicchetti:
*Cantinone già Schiavi bij de Ponte San Trovaso in de wijk Dorsoduro (nummer 992)
*La Cantina aan de Calle San Felice in de wijk Cannaregio (op nummer 3689)
*Alla Vedova aan de Ramo Ca’ d’Oro in de wijk Cannaregio (op nummer 3912)
*Al Ponte aan de Calle Larga Giacinto Gallina, in de wijk Cannaregio (op nummer 6378)
*Al Garanghelo aan de Via Garibaldi, in de wijk Castello (op nummer 1621)
*Al Portega aan de San Lio, in de wijk Castello (op nummer 6014)
*Ruga Rialto aan de Ruga Rialto in de wijk San Polo (op nummer 692)
*All’Arco aan de Calle Arco in de wijk San Polo (op nummer 436)
*Cantina Do Mori aan de Calle dei Do Mori in de wijk San Polo (op nummer 429)
*Al Bancogrio op het Campo San Giacometto, in de wijk San Polo (op nummer 122
Bekijk ook ons overzicht van de beste adressen om authentiek Venetiaans te borrelen.