venetiecanal grande venetievenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marcopiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco-winter

Verona: stad van de liefde en de opera

Verona is het meest bekend als stad van Romeo en Julia, Shakespeare's legendarische liefdespaar.†Het veronderstelde balkon van Julia in de Via Cappello trekt jaarlijks vele duizenden toeristen.

Venetie_excursies-verona-g.jpg
Het centrum van Verona is het Piazza della Erbe. Vroeger was hier een Romeins forum, nu wordt er dagelijks een levendige markt gehouden, met groente, fruit en souvenirs.

Arena
Even verderop vind je de Arena, na het Colosseum in Rome het best bewaard gebleven Romeinse amfitheater. Het bouwwerk kan overdag worden bezocht.†Het theater werd in 30 na Chr. voltooid. Met een afmeting van 138 meter lang en 110 meter breed was het meteen ook ťťn van de grootste amfitheaters uit het Romeinse Rijk. Vier ringmuren droegen de tribunes. De toeschouwers bereikten hun zitplaatsen via 72 ingangen en 64 trappen. De buitenmuur was gebouwd uit wit en roze kalksteen, afkomstig uit Valpolicella.

Een aardbeving in 1117 verwoeste bijna de gehele bovenste verdieping en de oorspronkelijke buitenmuur, slechts een klein deel hiervan resteert nog. Pas tijdens de Renaissance werd de arena weer in gebruik genomen als theater. Vanaf 1913 worden er operavoorstellingen gehouden.

Tegenwoordig vindt er elk jaar in de zomermaanden een operafestival plaats waarbij zoín 22.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Een waar spektakel. Het programma voor de zomer van 2016 is inmiddels bekend. Zo worden in de periode van 24 juni tot 28 augustus de volgende operaís opgevoerd: Carmen, Aida, La Traviata, Turandot en Il Trovatore. Een onvergetelijk dagje uit. Tip: vergeet niet een lekker zitkussentje mee te nemen. En een goed gevulde picknickmand is ook een aanrader. Meer informatie vind je op de website van de arena van Verona.

Venetie_excursies-veronaBezienswaardigheden Verona
Naast de Arena kent Verona nog veel meer bezienswaardigheden:
* De kerk San Zeno Maggiore, met hoge klokkentoren en indrukwekkende kruisgang
* Torre dei Lamberti, met een hoogte van 84 meter - van boven heb je een schitterend uitzicht over de stad.
* Castelvecchio, de imposante steenrode Scaligeri-burcht, gebouwd in 1354. In het kasteel vind je een museum met kunstwerken uit de kerken en doeken van Venetiaanse schilders.
* Casa di Giulietta, het huis van Julia, met het beroemde balkon. Het graf van Julia vind je in de tombe aan de Via Shakespeare, net buiten de stadsmuren.
* Piazza dei Signori, mooi plein vlak naast het Piazza delle Erbe
* Sant'Anastasia, gothische dominicanen-kerk met in de sacristie een mooie fresco van Pisanello, van Sint-Joris die de draak verslaat.
* AMO - Museum van de Opera. In 2012 openden de deuren van dit museum, met kostuums, decorstukken, foto's en tekstboekjes illustreren de geschiedenis van de opera in de Arena van Verona.
* Giardino Giusto, prachtige tuin, aangelegd in 1580 en nog altijd een prachtig voorbeeld van een Italiaanse tuin uit de late renaissance. Een rustpunt in Verona, vol ranke cipressen en klassieke beelden.

Vervoer
Met de trein ben je in 1 uur en 10 minuten van Venezia S. Lucia (aan de Fondamenta S. Lucia) in Verona Porta Nuova. De trein rijdt ťťn maal per uur. Het is verstandig om van te voren de dienstregeling te raadplegen. †

Aida

En impressie van de opera Aida in 2015: de Triomfscene.†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ