venetie-carnavalvenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marco-wintervenetiecanal grande venetievenetie-piazza-san-marcopiazza-san-marco-venetie-copyright stef demol

Vier tips voor het vroege voorjaar in Venetie

Wat te doen in de late winter en het vroege voorjaar in VenetiŽ? De periode na carnaval tot eind april is een relatief rustige tijd in VenetiŽ. Eigenlijk een prima tijd om naar VenetiŽ te gaan en je favoriete musea en kerken nu eens te zien zonder voortgestuwd te worden door de massa.

Geen lange wachtrijen bij de musea en attracties en dus meer tijd om ook eens iets anders te doen. Fotograferen, een Venetiaans masker maken, deelnemen aan een kookworkshop. Hieronder een aantal inspirerende tips!

Koken als een Venetiaan
Volg een kookworkshop bij Monica en Adriana. Met Monicaís passie voor eten en Ariannaís kookkunsten en kennis van de Venetiaanse keuken, leer je koken als een local, op unieke plekken in VenetiŽ, bijvoorbeeld een 15de eeuws stadspaleis of een appartement in de volkswijk Castello, doe je inkopen als een local en geniet je uiteindelijk van je zelfgemaakte maaltijd aan een prachtig gedekte tafel, uiteraard met passende wijnen. Kijk op de website van Monica en Adriana voor het volledige aanbod.

Bezoek een Gondel-Werf†
Breng een bezoek aan ťťn van de oudste werven in Venetie waar gondels nog hersteld en gemaakt worden. Een uitstervend ambacht.†De werf werd in de 17e eeuw aan de Rio San Trovaso gevestigd, vlak achter de Zattere in Dorsoduro. Het bouwen van een gondel duurt ongeveer twee maanden en kost Ä25.000. Een gondel gaat gemiddeld zo'n 30 jaar mee.

Tegenwoordig wordt er op deze werf meer gerepareerd dan gebouwd. Aan de bouw van Venetiaanse gondels worden speciale eisen gesteld. Ze hebben bijvoorbeeld een ondiepe kiel en omdat de gondelier altijd aan de linkerkant roeit is de constructie asymmetrisch om rondjes draaien te voorkomen.

Er worden acht verschillende houtsoorten gebruikt per gondel: eiken, iepen, vuren, lariks, linden, noten, kersen en mahonie. De riemen zijn van beukenhout. Een indrukwekkend uitstapje.†Bij Squero san Trovasoin, Dorsoduro 1097, kan je per mail (info@squerosantrovaso.com) een afspraak maken om de werf te bezoeken. Van maandag tot vrijdag worden er rondleidingen georganiseerd die ongeveer anderhalf uur duren. Op de website vind je meer informatie.

Maak je eigen Venetiaanse masker
Denkend aan VenetiŽ zie ik prachtige maskers, gedragen door schitterend uitgedoste mannen en vrouwen. Het zijn de maskers die de verkleedpartijen iets magische geven en toeristen al eeuwenlang geboeid houden. In het begin zou het masker nog een politieke rol gespeeld hebben in de Venetiaanse Republiek. Zo kon je bijvoorbeeld anoniem stemmen. In de loop der tijd was het masker echter niet meer weg te denken uit het sociale verkeer, de grote gelijkmaker tussen de klassen bij feesten en partijen.

Venetie_masker-carnaval

Het masker werd een onlosmakelijk onderdeel van de Venetiaanse cultuur en goede maskermakers stonden hoog aangeschreven. Ze hadden hun eigen gilden en hun eigen wetten. Tegenwoordig worden maskers vooral nog gedragen tijdens de carnavalsperiode. Niettemin bepalen ze nog steeds voor een belangrijk deel het beeld van VenetiŽ, letterlijk en figuurlijk. Je kan ze overal kopen, maar je kan ook besluiten zelf een masker te maken. Diverse ateliers organiseren workshops ĎMasker makení. Een leuk souvenir.

Volg een fotografieworkshop
Een van de grootste ergernissen van fotografen in VenetiŽ is de enorme, niet te stuiten stroom toeristen. Juist in de maanden maart en april, als het weer al wat beter is en het masssatoerisme nog niet op zijn hoogtepunt, kan je als fotograaf je hart ophalen.

Diverse lokale fotografen organiseren workshops, zowel in de stad als op de eilanden. Voor elk niveau en voor elke portemonnee. Een dag, of een week. Wat ze gemeen hebben is dat je op plekken komt die het fotografisch oog strelen en waarbij je in relatieve rust je fotoís kunt maken. Een goed idee dus om juist nu deel te nemen aan een fotoworkshop. Gintenreiter-photography en Venice Photo Workshop bieden bijvoorbeeld leuke, leerzame en uiteenlopende programmaís aan.†

Kookcursus Venetie

Smikkelen en smullen met Monica en Arianna in Venetie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...