piazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-gondelsvenetiecanal grande venetievenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco

500 Jaar Getto van Venetië 1516-2016

Ben je geïnteresseerd in de joodse geschiedenis van Venetië dan is het nu een uitstekend jaar om naar Venetië te gaan. 500 Jaar geleden (29 maart 1516) besloot de Raad van Tien – de ‘regering’ van Venetië – dat alle joden van Venetië op een eilandje in Cannaregio moesten wonen. Het gebied, waar voorheen een ijzergieterij stond – ‘geto’ in het Venetiaans – werd het allereerste getto van Europa.

De joodse gemeente en de stad Venetië herdenken dit feit met een speciaal programma dat op 29 maart 2016 officieel van start gaat met een concert in het operagebouw la Fenice.

Venetie_getto-500-jaar-joden

Tentoonstelling
Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld de tentoonstelling ‘Venetië, de Joden en Europa. 1516-2016’ in het Dogenpaleis. Aan de hand van schilderijen, zilveren en gouden – ceremoniële – voorwerpen en boeken en manuscripten wordt het verhaal verteld van de komst van de joden naar de lagunestad, hun verblijf in de Veneto en Europa, de groei van hun nederzetting in Venetië, de architectuur, handel, het dagelijkse leven en de relatie tussen de joden en de burgerlijke samenleving. De tentoonstelling wordt 19 juni geopend met een concert in het Dogenpaleis: ‘Music without Borders’, uitgevoerd door de Compagnia del Madrigale.  

Venetie_joodse-getto

Restauraties 

In het kader van de herdenking wordt speciaal aandacht besteed aan de noodzaak tot restauratie van onder andere het Museo Ebraico, het Joods Museum in Venetië, het gemeenschapscentrum op de Campo del Ghetto Vecchio en de ‘sotoportego’, de ‘passage’ die naar de Campo del Ghetto Nuovo leidt. Op dit plein vind je onder andere een joodse bakkerij, een joodse boekhandel, de joodse kleuterschool en het Museo Ebraico. Ook vind je hier het monument dat de holocaust herdenkt, een verzameling donkere reliëfs als herinnering aan de Venetiaanse joden die om het leven kwamen in een van de concentratiekampen.

De koopman van Venetië
Bijzonder is dat de viering van '500 jaar Ghetto van Venetie' samenvalt met de 400-jarige herdenking van de sterfdag van William Shakespeare. Dertien van zijn 35 toneelstukken spelen zich af in Italië, waarvan twee in Venetië: ‘Othello’ en de ‘Merchant of Venice’.

Venetie_merchant-of-venice-shakespeare

Dit laatste stuk zal voor het eerst in Venetië worden opgevoerd, in het Goldoni Theater, maar ook in het getto (van 26 tot 31 juli 2016). Dit is gewaagd, want de Koopman van Venetie wordt door velen gezien als een puur anti-semitisch stuk. Een unieke gebeurtenis die je eigenlijk niet mag missen. Houd de agenda op deze site in de gaten voor meer informatie en uiteraard ook de website van '500 jaar getto van Venetië'. Een handige website is ook die van de Jewish Community Venice

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...