venetie-gondelscanal grande venetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marco-wintervenetievenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco

Oversteken in een gondel

Wil je tijdens je bezoek aan†VenetiŽ in een gondel over het Canal Grande varen, maar geen huizenhoog bedrag neertellen? De redactie van Venetie-Nu tipt de traghetti, de zogenaamde oversteekgondels!

Venetie_tips-gondel.jpgEen traghetto is een soort gondelpont die het Canal Grande oversteekt van de ene kant naar de andere. Je vindt deze traghetti op verschillende plekken aan beide zijden van het Canal Grande. Aangezien er maar drie bruggen over het Canal Grande lopen, scheelt deze service je vaak een behoorlijk eind omwandelen. Om van het geld en de tijd die je aan de vaporetto kwijt bent nog maar niet te spreken.

En zeg nou zelf: niets beter in VenetiŽ dan een overtocht in een gondel, al duurt die nauwelijks 5 minuten.†Tijdens deze overtocht blijven de Venetianen meestal staan. Aan het eind van de oversteek overhandig je een van de gondeliers (op deze traghetti zijn er twee gondeliers per gondel) 50 cent (het tarief voor Venetianen, aan toeristen vragen ze nog wel eens twee euro, maar dan ben je nog altijd goedkoper uit dan in een echte gondel) en een brede glimlach.

Het systeem van de traghetti bestaat al eeuwenlang. Een kaart van VenetiŽ uit 1677 laat zien dat er in die tijd 23 vaste traghetti-routes waren. De meeste (19) over het Canal Grande en vier over het Canal della Giudecca. Deze routes zijn lang niet meer allemaal in gebruik, maar sommige straatnamen in VenetiŽ herinneren nog aan het feit dat daar ooit een oversteekplaats was. De Calle de Traghetto San Giorgio (in Dorsoduro) bijvoorbeeld, die volgens de kaart was verbonden met de Campiello Traghetto (bij de S. M. Zobenigo).

Opstappunten
Tegenwoordig telt de stad zeven traghetti over het Canal Grande:
*van de Fondamente S. Lucia (het station) naar de Fondamenta San Simeůn Piccolo en vice versa
*van San Marcuola naar de Fůndaco dei Turchi (bij het natuurhistorisch museum) en vice versa
*van Santa Sofia (vlak bij Caí DíOro) naar de Pescaria (de vismarkt bij de Rialtobrug) en vice versa
*van de Riva del CarbÚn naar de Fondamente del Vin en vice versa
*van Santí Angelo naar San Tomŗ en vice versa
*van San Samuele naar Caí Rezzonico en vice versa
*van het Campo del Traghetto naar de Calle Lanza (bij de Santa Maria della Salute) en vice versa

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...