venetie-piazza-san-marco-wintervenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marcovenetie-gondelscanal grande venetievenetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demol

VenetiŽ in een dag

Natuurlijk is VenetiŽ eigenlijk te mooi en te divers om de stad in ťťn dag te ontdekken. Toch hebben we geprobeerd om een route te maken die je in zo'n 8 uur langs alle bijzondere hoogtepunten van de stad op het water leidt. Ideaal voor een eerste kennismaking!

Venetie_piazza-san-marcoWe starten op de meest bekende plek van VenetiŽ, het Piazza San Marco. 's Ochtends vroeg is het hier gelukkig nog niet zo druk als later op de dag, zodat je op je gemak kunt rondwandelen en de Basilica di San Marco, de 100 meter hoge klokkentoren, het Dogenpaleis en de Brug der Zuchten kunt bekijken. Beklim de klokkentoren voor een spectaculair uitzicht over de stad!

Wie het plein onder het genot van een cappuccini in zich op wil nemen, gaat naar het beroemde CaffŤ Florian, onder de bogen van het plein. Hier wordt al sinds 1720 koffie geschonken Ė en het gaat dan ook meer om de plek en de ervaring dan om de koffie zelf natuurlijk. Wil je liever niet de hoofdprijs betalen voor een kopje koffie, breng dan een bezoek aan het Museo Correr, met een interessante collectie schilderijen van onder anderen Carpaccio. Het museumcafť biedt lekkere koffie en bovendien een schitterend uitzicht over het plein.

Venetie_ponte-rialtoNet als het Piazza San Marco is ook de Rialtobrug verplichte kost tijdens een dagje VenetiŽ. Wij zijn echter vooral gecharmeerd van de Pescheria, de grote vismarkt aan het Canal Grande. In de buurt vind je een aantal delicatessenzaken waar je goed in kunt slaan, zoals Casa del Parmigiano en Vizio Virtý.

Dorsoduro
We laten de grote drukte achter ons en steken over naar de universiteitsbuurt, Dorsoduro. Hier heerst een levendige, gezellige sfeer en je vindt er veel fijne lunchadresjes, met name op en rondom de Campo Santa Margherita. Met een spritz en tramezzini lunch je helemaal in stijl, bijvoorbeeld bij Ai do Draghi. Iets verder weg liggen Al Vecio Forner, met een uitgebreide selectie cichetti, en Pane, Vino & San Daniele, waar in bijna alle gerechten San Daniele-ham is verwerkt.

Kunstliefhebbers kunnen in Dorsoduro hun hart ophalen. In deze wijk vind je namelijk de Gallerie dell'Accademia, met werken van Carpaccio, Bellini, Tintoretto, Titiaan en Veronese, het barokke Ca' Rezzonico, met een enorme balzaal, fresco's van Tiepolo en een echte oude gondel, en het Guggenheimmuseum, met werken van Kandinsky, Miro en Picasso en een fijne tuin.

Venetie_fondamenta-degliHaal een lekker ijsje bij Il Doge op het Campo Santa Margherita en wandel naar de andere zijde van de Rialtobrug, waar de rustige wijk Cannaregio op je ligt te wachten. Hier is het heerlijk slenteren, door de smalle straatjes en over lange kades. In deze wijk ligt ook het voormalige ghetto, met tal van herinneringen aan de joodse onderdrukking - zoals de bronzen plakkaten op het Campo di Ghetto Nuovo, waarop de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Vlak bij het Campo di Ghetto Nuovo vind je de Fondamenta degli Ormesini, een heerlijke plek om een lange wandeling te maken. Hier proef je de sfeer van het echte VenetiŽ. Ook de bijzonderste brug van VenetiŽ, de Ponte Chiodo - de enige brug zonder leuning Ė kom je tegen als je door deze wijk slentert. Neem ook even een kijkje bij de Madonna dell 'Orto, vanwege het prachtig bewerkte altaar en Het laatste oordeel van Tintoretto.

Bellini
Je kunt eigenlijk niet in VenetiŽ zijn geweest zonder een Bellini te hebben gedronken, een cocktail van prosecco met perziksap. De lekkerste wordt geschonken bij Harry's Bar, de beroemdste bar van VenetiŽ. Net als het San Marcoplein is ook Harry's Bar onlosmakelijk verbonden met VenetiŽ Ė al betaal je wel een klein fortuin voor je drankje. Wil je liever een goedkoper glas wijn, spritz of prosecco, ga dan op zoek naar een bŗcaro, een kleine wijnbar waar wijnen per glas worden verkocht Ė met een heerlijke selectie hapjes voor erbij. Zo sluit je je dagje VenetiŽ helemaal in stijl af!
harry's bar-venetie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venezia

Mooie beelden van Oliver Astrologo van het nog rustige VenetiŽ in de vroge ochtend en de oude ambachten die achter gesloten deuren nog altijd plaats vinden in VenetiŽ.