piazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-gondelsvenetiecanal grande venetievenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-piazza-san-marcovenetie-carnaval

In de voetstappen van Casanova

Deze wandeling leidt ons door VenetiŽ, met als gids niemand minder dan de beroemde Casanova, vrouwenversierder pur sang.

Venetie_dogenpaleisDe wandeling start op het Piazzetta San Marco, voor de deur van het Palazzo Ducale. In dit schitterend versierde Dogenpaleis†zat Casanova een tijdje gevangen. Wie zijn cel wil bewonderen, boekt een rondleiding door de zalen, kamers en cellen van het complex.

Niet ver van het Piazza San Marco ligt een van de oorzaken van Casanovaís gevangenschap. In de Calle Vallaresso was de rokkenjager een vaak geziene gast. In deze calle lagen in zijn tijd namelijk verschillende gokhuizen. Onder andere het Antico Teatro Ridotto mocht vaak op Casanovaís klinkende munten rekenen, waarna de man zelf berooid en zonder ook maar een cent op zak buiten stond.

Venetie_casanova-calle malipieroCalle Malipiero
Toch kwam Casanova alles behalve uit een arme familie. Hij was een man van stand, die was opgevoed met alle normen en waarden die in die tijd golden voor de rijke inwoners van de stad. Het huis waar hij werd geboren, en waar hij voor zijn gevangenschap lange tijd woonde, grenst deels aan het Palazzo Malipiero, waar Casanova ook enige tijd heeft gewoond. Een plaquette aan de Calle Malipiero herinnert hier nog aan.

Casanova werd ook in deze buurt gedoopt, in de San Samuele om precies te zijn, waar zijn ouders elkaar een paar jaar eerder het jawoord hadden gegeven. De kerk speelt ook later nog een grote rol in Casanovaís leven. Zo dient hij hier zijn eerste mis op, na zijn studie tot priester in Padova.

Venetie_ponte-delle-tettePonte delle Tette
Al gauw kreeg Casanovaís reputatie als vrouwenliefhebber de overhand. Hij was vaak op straat te vinden, op zoek naar mooie, jonge vrouwen. Zo ook in de vroegere hoerenbuurt van VenetiŽ, rondom de Ponte delle Tette, de ĎTietenbrugí, die je naar San Polo brengt. De naam van de brug is afgeleid van de vrouwen die hier met ontbloot bovenlijf hun Ďkoopwaarí aan de man brachten.

Cantina do Spade
Trakteer jezelf aan het eind van de wandeling op een bord vol overheerlijke cicchetti (Venetiaanse borrelhapjes) en een goed glas wijn bij Cantina do Spade, net als de Ponte delle Tette in de wijk San Polo. Casanova zou hier regelmatig gesignaleerd zijn met een vrouw aan zijn zijde, voor een romantisch onderonsje met een culinair tintje...†

Venetie_cantina-do-spade-cicchetto

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ