canal grande venetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marco-wintervenetievenetie-carnavalvenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marco

De mooiste bruggen van Venetië

Venetië telt meer dan 400 bruggen en bruggetjes. Tijdens deze wandeling bezoek je de meest bijzondere bruggen van de stad, elk met een eigen verhaal.

Venetie_ponte_calatravaStartpunt van onze route is de Ponte di Calatrava, de Calatravabrug. Deze brug, de vierde die werd aangelegd over het Canal Grande, verbindt Piazzale Roma, bekend van de grote parkeerplaatsen en het busstation, met Santa Lucia, het treinstation in de wijk Cannaregio. Deze brug heet officieel de Ponte della Costituzione, maar is door de Venetianen gedoopt als de Calatravabrug, naar de Spaanse architect Santiago Calatrava, die de brug heeft ontworpen. De brug is pas in 2008 ingewijd. Het is een opvallende brug, niet alleen vanwege de lengte van 94 meter maar ook vanwege de moderne uitvoering, die niet bij alle Venetianen in goede aarde is gevallen. 

Bij het station overbrugt de Ponte degli Scalzi het Canal Grande. We steken de brug niet over, maar staan wel even stil bij de naam, die letterlijk ‘brug van de blootvoetigen’ betekent. De brug is namelijk vernoemd naar een bepaalde kloosterorde, waarbij de monniken altijd blootsvoets liepen. Je hoeft de brug, die ook wel Ponte della Stazione wordt genoemd, dus niet zonder schoenen of slippers over te steken.

Venetie_Ponte_dei_Tre_ArchiCannaregio
Voor de volgende bijzondere brug duiken we diep de wijk Cannaregio in. De Ponte dei Tre Archi, de Brug van de Drie Bogen, heeft zoals de naam al doet vermoeden drie bogen, wat een bijzonder effect geeft. Deze brug is een van de laatste nog bestaande bruggen met drie bogen die de stad rijk is. Bijna had ook de Rialtobrug drie bogen gehad, als het ontwerp dat de beroemde architect Palladio had ingediend zou zijn verkozen boven dat van Da Ponte.

In dezelfde wijk ligt de Ponte Chiodo, die ook wel ‘de brug zonder leuning’ wordt genoemd. Als enige brug in heel Venetië heeft deze brug namelijk geen leuning. De reden is simpel: de brug was een privébrug, die niet aan de veiligheidseisen van de gemeente Venetië hoefde te voldoen.

Ook een bezoek waard is de Ponte Cavallo, de Paardenbrug, die zo is genoemd vanwege het ruiterstandbeeld op het pleintje voor de kerk. Zoek rechtsonder op de brug (als je de kerk aan je rechterhand hebt) naar het schitterende reliëf van Maria met Kind, met onderaan een rij gondels. Een bijzonder mooi ‘altaar’, wellicht gemaakt voor en door gondeliers.

Venetie_ponte-rialtoPonte di Rialto
Na dit kleinood wacht de beroemde Ponte di Rialto, de Rialtobrug. Tot 1854 was de Rialtobrug de enige brug over het Canal Grande in Venetië. Nu zijn er nog drie andere bruggen die het Canal Grande overspannen, maar de Rialtobrug blijft bijzonder. Niet alleen vanwege de schitterende boogconstructie van wit marmer, maar ook vanwege de gezellige drukte aan weerszijden, met onder andere de grote vismarkt (Pescheria). Het ontwerp is van de hand van Antonio da Ponte (what's in a name…), die werd verkozen boven grote architecten als Michelangelo en Palladio.

De Ponte di Rialto brengt ons in de wijk San Polo, waar vroeger de hoerenbuurt van Venetië te vinden was. Vooral rondom de Ponte delle Tette, de ‘Tietenbrug’, waren de prostituees te vinden. De naam van de brug is afgeleid van de vrouwen die hier met ontbloot bovenlijf hun ‘koopwaar’ aan de man brachten.

Venetie_ponte-dei-pugniPonte dei Pugni
Iets verder zuidwaarts vind je een brug die vernoemd is naar een ander lichaamsdeel; de Ponte dei Pugni, de Brug van de Vuisten Het verhaal achter deze naam heeft te maken heeft met de stenen voetafdrukken aan een zijde van de brug. Op deze brug is namelijk vanaf circa 1600 flink gevochten, waarbij mannen van de Nicolotti-clan en de Castellani-clan het tegen elkaar opnamen. De bedoeling: je tegenstander met je blote vuisten in het water zien te slaan. De verliezer eindigde dus in het water; de overwinnaar met omhooggestoken vuisten op de brug – die in die tijd overigens nog geen leuning had.

Via de Ponte dell’Accademia steken we over richting San Marco. De naam van deze brug, die het Canal Grande overspant, is afgeleid van de Gallerie dell’Accademia, een van de belangrijkste kunstmusea van Venetië. De oorspronkelijke brug, die werd gebouwd in 1854, was van staal. In 1932 werd er een houten exemplaar geplaatst, die in 1985 werd vervangen door een exacte replica, wederom van hout.

Venetie_brug-der-zuchtenBrug der Zuchten
We wandelen eerst naar de Ponte della Paglia, de Strobrug Deze brug is vooral bijzonder vanwege het dubbele uitzicht: aan de ene kant kijk je prachtig op de Ponte dei Sospiri, en aan de andere kant op de kabbelende watermassa voor het Piazzetta San Marco, met zeker ’s avonds het mooiste uitzicht van de stad, met een zon die langzaam achter de Santa Maria della Salute zakt. Bijzonder is ook het reliëf van Maria links op de brug, die de gondeliers die de brug naderen en eronder door varen steevast zou begroeten…

De Ponte della Paglia valt voor de meeste bezoekers van Venetië echter in het niet bij de beroemde brug die vanaf de Ponte della Paglia te bewonderen valt, de Ponte dei Sospiri, de Brug der Zuchten. Dit is wellicht de beroemdste - en de meest gefotografeerde - brug van de stad, meer nog dan de Rialtobrug. De Ponte dei Sospiri verbindt het Dogenpaleis met de gevangenis. De naam zou dan ook zijn afgeleid van de diepe zuchten die de gevangenen op weg naar hun nieuwe verblijf slaakten.
Loop nog even verder de wijk Castello in voor de Ponte De L'Arco, de eerste stenen brug van Venetië, en de Ponte dei Giardini, in het groene stadspark.

Venetie_ponte-di-san-lorenzoPonte di San Lorenzo
Keer daarna terug en begeef je naar de Ponte di San Lorenzo. Precies op deze brug raakte tijdens een processie het relikwie van het Heilig Kruis, dat op weg was naar de San Lorenzo, te water. Het verhaal gaat dat het relikwie bleef drijven, maar hoe men het ook probeerde te pakken te krijgen, het dreef steeds een andere kant op. Totdat degene die het relikwie ooit in ontvangst had genomen in het water sprong – hem lukte het wel om het kostbare kleinood te redden. Dit bijzondere verhaal is door niemand minder dan Bellini vereeuwigd op een van zijn schilderijen – in de tijd dat deze brug nog drie bogen had. Als je vanaf het gezichtspunt van de beroemde Venetiaanse schilder naar de Ponte di San Lorenzo wil kijken, moet je op de Ponte Lion gaan staan. Veel palazzi zijn nog steeds goed te herkennen!

Voor je weer op het Piazzale Roma belandt, nemen we nog even in stijl afscheid van onze bruggentocht. Als laatste bezoeken we de Ponte dei Tre Ponti. Deze Brug der Drie Bruggen bestaat eigenlijk uit vijf bruggen die drie kanalen overspannen. Vanaf deze brug zie je maar liefst dertien andere bruggen, waaronder de allereerste brug die we tijdens de wandeling overstaken, de Ponte di Calatrava. Zelfs voor bruggenstad Venetië een unieke aanblik! 
Venetie_venetie-night 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...