venetie-gondelscanal grande venetievenetie-piazza-san-marcovenetie-carnavalvenetie-piazza-san-marco-winterpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie

Het groene eiland San Giorgio Maggiore

Tegenover het San Marco Plein, het Piazetta in Venetië, ligt het eilandje San Giorgio Maggiore (lijn 2, stop S. Giorgio). De skyline is overbekend en veel kunstenaars hebben dit beeld vastgelegd. Niet alleen op het schilderdoek (Canaletto, Turner, Dufy, Monet), maar ook op het ‘witte doek’.

 Venetie_Monet-Saint-Georges_majeur

Denk alleen maar aan de film 'Tod in Venedig' (naar de gelijknamige novelle van Thomas Mann), waar in het beginshot een vloot van gondels langzaam de kerk San Giorgio Maggiore passeert. Toch maken maar weinig mensen de overvaart. En dat is jammer, want San Giorgio is zeer de moeite waard, al was het maar omdat je vanaf de top van de kleine campanile een prachtig uitzicht hebt over de stad en de lagune.

Venetie_san-giorgo-maggiore-copyright carel bruring
                                                  San Giorgio Maggiore (foto Carel Bruring)

Andrea Palladio
Het eilandje is nu vooral bekend vanwege de kerk van San Giorgio Maggiore. In 1566 ontworpen door de meest invloedrijke architect van zijn tijd, Andrea Palladio (vooral bekend vanwege zijn klassiek stijl van bouwen). Palladio had naam gemaakt met de bouw van zomervilla’s voor de Venetiaanse aristocratie. De kerk was zijn eerste christelijke gebouw. De plattegrond is een variant op het Latijnse kruis. De koepel staat precies in het midden van de kerk. Dat komt omdat Palladio het middenschip achter het altaar, met priesterkoor, heeft verlengd.
Het priesterkoor werd uit hout gesneden door de Antwerpenaar Albert van de Brulle (1594-1598) samen met Gasparo Gatti uit Bergamo (1594). Het bestaat uit 48 grote en 34 kleine stoelen, prachtig gesneden uit notenhout met episodes uit het leven van Benedictus.

In de kerk bevindt zich ook een winterkoor, dat met een wenteltrap te bereiken is. Hier werd in 1800 paus Pius VII gekozen door 34, uit het door de Fransen bezette Rome gevluchte kardinalen. Zij slaagden er uiteindelijk in om na drie maanden de nieuwe paus uit hun midden te kiezen. De kerk bezit verder onder meer werken van Jacopo en Domenico Tintoretto, Filippo Brunelleschi, Baldassara Longhene en Girolamo Campagna.   Bij de kerk hoort een benedictijnerklooster en de monniken wilden dat Palladio ook een ontwerp voor hun gebouw zou maken. Uiteindelijk werd het nieuwe complex gerealiseerd tussen 1559 en 1589, op de plek waar de oorspronkelijke kerk (uit 829) en het oude Benedictijner klooster (uit 982) gestaan hadden. In de achttiende eeuw werd de campanile gebouwd. Palladio werkte meer dan twintig jaar op het eiland, tot zijn dood in 1580. De voltooing van zijn kerk heeft hij niet meer meegemaakt.   

Vittorio Cini
In de negentiende eeuw, na de val van de Republiek (1797), werd het eiland een vrijhaven en later de thuisbasis van de Venetiaanse artillerie (1851). Het hele eiland was toen al onherkenbaar veranderd. De redder van dit prachtige cultuur-historische erfgoed was graaf Vittorio Cini. In 1951 kocht hij het klooster, met Palladio’s kruisgangen, refter en bibliotheek en maakte er een levendig cultureel centrum van ter herinnering aan zijn zoon Giorgio (omgekomen bij een vliegtuigongeluk in 1949).

Venetie_teatro-verde

Het is een geliefde plek voor internationale evenementen en exposities en er is ook een charmant openluchttheater (Teatro Verde) aan verbonden. Het theater werd in 1952 gebouwd als een Grieks theater, in een half rond. Het telt 1600 zitplaatsen en is door zijn vormgeving uitermate geschikt voor de opvoering van klassieke stukken en concerten. Tickets voor de voorstellingen zijn te koop via ticketone.it. en vivaticket.it. Gedurende het openluchtseizoen is het mogelijk om theater en diner te combineren. La Darsena Verde verzorgt de maaltijden.  

Tip: Borges Labyrint
In een besloten ruimte van 2300 vierkante meter, achter het Palladio klooster en het Cypressenklooster ligt een ‘derde klooster’: het Spaanse Labyrint of het Borges Labyrint. Ter gelegenheid van de 25ste sterfdag van de Argentijnse schrijver Jorge Louis Borges is het labyrint uit de jaren tachtig gerenoveerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. De architect Randoll Coate heeft zich bij zijn ontwerp laten inspireren door een van de bekendste verhalen van Borges: ‘The Garden of Forking Paths’.

Venetie_Borges-labyrinth-san-giorgio-maggiore

De tuin bestaat uit 3250 boomgroepen die tezamen de naam van de dichter uitbeelden. Je wandelt als het ware door de pagina’s van een enorm opengeslagen boek en komt onderweg voorwerpen tegen die voor Borges van belang waren zoals een wandelstok, spiegels, een tijger, een zandloper. Zo is de tuin niet alleen een eerbetoon aan de dichter, maar ook een spirituele plek waarin je kennis maakt met de wereld van Borges.

Op zaterdag en zondag kan je van 10.00 tot 17.00 uur het labyrint vrij bezoeken. Op doordeweekse dagen worden rondleidingen georganiseerd waarvoor je moet reserveren. Toegangskaarten voor het Cini complex, inclusief het Borges Labyrint kosten 10 euro per persoon en 8 euro voor senioren en kinderen onder de achttien jaar. Voor meer inforatie en reserveringen: Civita Tre Venezie

Fondazione Giorgio Cini
Isola di San Giorgio Maggiore, Venetië

Death in Venice

Veel kunstenaars laten zich door Venetie inspireren. Luchino Visconti heeft in zijn prachtige film 'Death in venice' de skyline van San Giorgio Maggiore in zijn beginshots op onvergetelijke wijze vastgelegd.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venetië - Venice - Venezia...

Venetie, prachtige stad aan de lagune. Met de gondels, Piazza San Marco en de Rialto-brug...