canal grande venetievenetiepiazza-san-marco-venetie-copyright stef demolvenetie-piazza-san-marco-wintervenetie-piazza-san-marcovenetie-carnavalvenetie-gondels

Sant'Erasmo: geen groter verschil met Venetië

Wil je ontsnappen aan de hectiek van Venetië ga dan eens naar Sant’Erasmo, gelegen ten noorden van het Lido. Dit is het grootste eiland van de Laguna en tegelijk het minst bekende. Het was ooit de groente-en fruitschuur van Venetië en nog steeds staat het eiland hierom bekend. Groen, plat, dun bevolkt, hier en daar een boerderij, één hotel en twee restaurants. 

Een groter verschil met Venetië is nauwelijks denkbaar. Wat een rust, wat een stilte, slechts af en toe het getuf van een tuktuk en het gekwetter van de strandlopertjes. Maar pas op: in de weekenden en tijdens de vakanties wordt het eiland ‘overstroomd’ door Venetianen die hier hun ‘rust’ komen zoeken. Met name het strand is populair. 

Venetie_sant-erasmo

Het eiland verkennen
Het eiland kan je al lopend verkennen, maar je kan ook een fiets huren bij het enige hotel op het eiland ‘Il Lato Azzurro’. Tijdens je rondwandeling of fietstour heb je twee mogelijkheden om ‘aan te leggen’: in de schaduw van het fort ligt de Bar dei Tedeschi. Je kan hier een simpele maaltijd gebruiken en een glas wijn drinken met uitzicht op de Laguna. Vlakbij het fort en langs de kust zijn ook mooie picknickplaatsen.

Venetie_hotel-il-lato-azzurro-sant-erasmo

Ca'Vignotto is een tot restaurant verbouwde boerderij, gespecialiseerd in het verwerken van lokale producten en vis tot perfecte maaltijden. Populair bij de eilandbewoners en Venetianen. Ben je sportiever ingesteld dan is het ook mogelijk om een kajak te huren en de Laguna te verkennen. Nadere informatie hierover is te verkrijgen bij hotel Il Lato Lazzurro. 

Bezienswaardigheden
Veel historisch erfgoed is er niet te zien op het eiland. Behalve een moderne kerk is er het massieve Habsburgse fort ‘de Torre Massimiliana’. Na de nederlaag van Napoleon liet aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk-Este in 1843-1844 een fort met een toren bouwen. Hij nam hier in 1848 zelf zijn toevlucht toen burgerrevoluties dat jaar de Europese ‘adel’ teisterden. Op de bovenste verdieping van de toren was plek voor 13 kanonnen. Het Italiaanse leger heeft het fort in de Eerste Wereldoorlog nog gebruikt.

Venetie_fort-san-erasmo

Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de Laguna. Het is nu een sociaal centrum en er worden geregeld exposities georganiseerd. Tijdens de Biennale dient het fort vaak als ‘buitenlocatie’ voor speciale evenementen.

Venetie_heilige-erasmus-dirk-boutsDe heilige Erasmus
Het eiland is genoemd naar de heilige Erasmus van Formio. Over het leven van deze heilige is weinig bekend. Zijn geboortegrond ligt in het 6de eeuwse ‘Syrie’. De christenvervolging onder keizer Diocletianus dwong hem te vluchten naar Libanon, waar hij meer dan zeven jaar op een hoge bergtop zou hebben gewoond. Een raaf zou hem daar dagelijks van voedsel hebben voorzien. De legende wil dat een engel hem bezocht met de boodschap naar huis terug te keren. In Antiochië werd hij direct gevangen genomen en gefolterd.

Weer wist hij te vluchten, ditmaal naar Italië. De reis ging over zee. Er kwam storm opzetten, maar Erasmus spreidde zijn armen en het onweer ging liggen. Een wonder. Die gebeurtenis maakte de matrozen tot zijn eeuwige bewonderaars. Zij kozen hem dan ook tot hun beschermheilige. De laatste zeven jaren van zijn lange leven zou hij in Formia gewoond hebben. Zijn beulen wisten hem hier tenslotte toch te vinden, bonden hem op de pijnbank en sneden zijn buik open. Met een windas werd zijn dunne darm en dikke darm uit zijn buik gedraaid en zo stierf Erasmus een verschrikkelijke marteldood, aldus de hagiografie. De windas is sindsdien één van de attributen waarmee hij wordt afgebeeld.

Evenementen
Op 2 juni, de feestdag van de heilige Erasmus, vindt de jaarlijkse botenrace plaats, waarbij de restanten van de oogst (asperges, de beroemde paarse artisjokken) van Sant'Erasmo naar Venetië geroeid worden en daar in de uitverkoop gaan. Begin mei heeft de paarse artisjok zijn eigen feest op het eiland.  

Met de Vaporetto nummer 13 ben je vanaf de Fondamente Nove in een half uur tot 50 minuten op Sant’Erasmo, afhankelijk van welke ‘stop’ je neemt: Capannone (fietsverhuur en hotel Il Lato Azzurro), Chiesa (restaurant Ca’Vignotto) of Punta Vela (het eindstation).

Venetie_sant-erasmo-fietsen

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Venezia

Mooie beelden van Oliver Astrologo van het nog rustige Venetië in de vroge ochtend en de oude ambachten die achter gesloten deuren nog altijd plaats vinden in Venetië.