venetievenetie-gondelsvenetie-piazza-san-marco-wintercanal grande venetievenetie-piazza-san-marcovenetie-carnavalpiazza-san-marco-venetie-copyright stef demol

Dorsoduro, kunstzinnige wijk in VenetiŽ

Dorsoduro is de meest kunstzinnige sestiere van VenetiŽ. Niet alleen vind je hier de Gallerie dell'Accademia, het Peggy Guggenheim Museum en Ca' Rezzonico, sinds een aantal jaar is er ook een museum voor moderne kunst gevestigd op het Punta della Dogana, het uiteinde van deze wijk, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het Piazza San Marco.

Dorsoduro is daarnaast ook de studentenwijk van VenetiŽ. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer, vooral op en rondom het gezellige Campo Santa Margherita, waar veel restaurantjes en barretjes - met terras - zijn gevestigd. Hier is 's ochtends ook geregeld een kleine markt.

Museum-mijl
Wil je zeker weten dat je op artistiek gebied niets mist schaf dan de plattegrond aan die hoort bij de Museum-mijl (Venice Museum Mile). Dit is een nieuw initiatief, waarbij musea, culturele instellingen en galleries van Dorsoduro (en andere delen van VenetiŽ) de handen ineen geslagen hebben om gezamenlijke activiteiten te organiseren en kortingen te bieden op tentoonstellingen en evenementen. In dit artikel lees je daar meer over.

Venetie_musea-museummijl-dorsoduro

Kerken
Een van de andere hoogtepunten van Dorsoduro is de Santa Maria della Salute, met in de sacristie schilderijen van Titiaan en Tintoretto, twee grote Venetiaanse schilders. Op 21 november is het feest in en om de kerk - ben je dan in de stad, ga dan zeker een kaarsje opsteken in de Salute.

In Dorsoduro kom je nog enkele bezienswaardige kerken tegen. De San Pantalon zou je waarschijnlijk voorbij lopen. De nog altijd onvoltooide faÁade van deze kerk is niet erg aantrekkelijk. Toch doe je er goed aan even binnen te kijken, want op het plafond van de kerk bevindt zich het grootste beschilderde doek ter wereld. Giovanni Antonio Fumiani schilderde hier maar liefst 443 vierkante meter vol met het verhaal van het martelaarschap van San Pantalon. Het resultaat is een indrukwekkend geheel. Het kostte de schilder meer dan twintig jaar om dit werk te voltooien. Tussen 1680 en 1704 was hij elke dag met zijn penselen in de weer.

De kerk†San Sebastiano is eigenlijk ťťn groot museum voor de Venetiaanse schilder Paolo Veronese, die in deze parochie ter wereld kwam en vaak naar de kerk ging. In de kerk heeft hij een groot deel van zijn erfenis nagelaten: op de plafonds, het koor, boven het altaar, in de sacristieÖ Veronese ligt zelf ook in de San Sebastiano begraven. De San Sebastiano ligt naast de squero (gondelwerkplaats) van San Trovaso, een van de weinige traditionele ateliers waar gondels worden gemaakt en gerepareerd. De San NicolÚ dei Mendicoli, is een van de oudste kerken van VenetiŽ, met schitterende plafondschilderingen.

Kade
Aan de andere zijde van Dorsoduro wandel je langs het Canale della Giudecca. Over de brede kade, Zattere geheten, is het heerlijk flaneren. Haal een ijsje en slenter heen en weer, met prachtig uitzicht op Giudecca, aan de overkant van het water.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


VenetiŽ in vogelvlucht

Trekvogels vliegen over VenetiŽ